„Nedokáži říct přesnou částku, kam až ceny obědů v restauracích vystoupají, ale podle mě se lidé budou normálně stravovat za 180 i 200 korun,“ říká vpodcastu FinTag.cz manažer Asociace kuchařů a cukrářů ČR [AKC ČR] Tomáš Popp.
A nejen to. Podle něj má Česká republika v přepočtu na počet obyvatel vůbec nejvíce restaurací na světě. Což je dáno i tím, že restauraci si v Česku často otevírají i lidé, kteří gastronomii a stravovacímu byznysu vůbec nerozumí.
„Kdyby v Česku byla jen polovina restaurací, co jich máme teď, vůbec nic by se nestalo,“ říká v podcastu FinTag.cz Tomáš Popp, který je mimo jiné i členem Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.
V něm upřesňuje, že následující měsíce, které nebudou z ekonomického hlediska vůbec jednoduché, trh s restauracemi s největší pravděpodobností pročistí.
„Nikomu nic zlého nepřeji, ale to, že se u nás počet restaurací sníží, je, myslím si, už nezvratné. […] Bylo by to žádoucí už kvůli tomu, že celý gastronomický byznys se potýká spersonální krizí,“ upřesňuje Tomáš Popp.
Jako trend pak uvádí proměnu mnoha restaurací v bistra, která jsou méně náročná na provoz. V podcastu FinTag.cz hovoří i o tom, jak vnímá konkurenci hotových jídel nabízených v supermarketech.
Oběd za 180 až 200 korun se stane realitou
Podle Tomáše Poppa byly u nás obědy v minulých letech až příliš levné. Stály 60, 70, 80 korun. Ta doba je ale podle něj už dávno pryč. A současnost změny ještě urychlila. Stejně jako ostatní odvětví se i restaurace potýkají s rostoucími náklady na suroviny, energie, ale i pracovní sílu. To znamená, že většina z nich již zdražila a ještě zdraží.
„Můžete hledat úspory vprovozu, můžete hledat úspory u dodavatelů, ale moc toho za současného situace nevymyslíte. Pro restaurace přitom není problém jen zdražování, ale obrovský problém je… Více na FinTag.cz již 10.8. 2022.