Potraviny: Jak se stát lepším houbařem s Lukášem Vránou

Profesionální sběrač hub Lukáš Vrána žije v Oregonu a živí se skoro 30 let sběrem hub. Do lesa nechodí „na houby“ jako většina z nás, kteří jdeme procházkou na náhodu, ale jde tam „pro houby“. Jak se to dělá? Jak poznat kdy a kde rostou? Dá se to naučit a Lukáš Vrána nám poradí, jak se zdokonalit.

V našem rozhovoru mi řekl třeba:

  • proč, když najde houbu, zvedne hlavu a podívá se do koruny stromů
  • jak se člověk může znovu stát součástí lesa
  • co to je datové houbaření
  • že největším přítelem houbaře není košík a nůž, ale srážková mapa
  • jestli fáze měsíce mají vliv na růst hub
  • k čemu houbař potřebuje atlas stromů
  • jaké houby rostou v Severní Americe
  • jak se ve svém oboru vypracoval a proč se specializuje na houbu matsutake

 

Taky nemůžu zapomenout na Lukášovu větu, že chce žít život „jednoduchý, ale těžký, protože to vám o něm řekne mnohem víc“.  Sběr hub si ale poslechem tohoto rozhovoru naopak zjednodušíte. Tak ať máte letos na podzim plné košíky!

PS: Omluvte sníženou kvalitu zvuku, od příště jsme zase ve studiu. 

 

*️⃣  Partnerem tohoto dílu Potravin  je pražírna Doubleshot a jejich kapslová káva, kterou si můžete připravit v jedinečném kávovaru Morning.