Series: Vařte s námi

Vařte s námi: Šváb chuťově není špatný, ale lidé u něj mají největší blok, říká Milan Václavík ze spolku Hmyz na talíři

Už zhruba rok je u nás hmyz schválen jako potravina. Ale prozatím nečekejte, že na menu v restauracích uvidíte třeba fritovaného švába. Daleko spíš se vám do jídla vloudí nepozorovaně jako hmyzí moučka, bohatý zdroj proteinů.

Více

Vařte s námi: Jak se vaří v Mexiku

Žáci ZŠ Ivana Sekaniny v Ostravě-Porubě ochutnávali typická mexická jídla. Kuchařky jim je uvařily v rámci Dne mexické kuchyně. Do školy totiž přijela mexická velvyslankyně.

Více

Vařte s námi: Slané větrníky

Když má někdo fantazii, zvládnuté řemeslo a chuť do experimentování, nic není problém. Ani proměnit jeden z nejoblíbenějších zákusků ze sladkosti na slanou delikatesu.

Více

Vařte s námi: Kuchyně našich babiček

Je to právě sto let, kdy se na štědrovečerním stole začala vedle kapra namodro nebo načerno objevovat i smažená ryba. V měšťanských domácnostech si také potrpěli na šneky.

Více

Vařte s námi: S Marií Tomanovou o medu

Marii Tomanovou si mnozí včelaři pamatují jako prodavačku včelařského obchůdku v Ostravě-Hulvákách. Mnoho let tam pracovala po boku včelaře a bývalého mistra republiky v boxu Slávka Tomana.

Více

Vařte s námi: Bylinné recepty pro chladné dny

Možná vám doma roste oblíbená květina zvaný rýmovník. Ta nejen že krásně voní, ale můžete si z ní vyrobit i chutný sirup, který zažene lecjaký neduh.

Více

Vařte s námi: Buchta z kobzoloveho těsta

V buchtách z kynutého bramborového těsta nesmí chybět špetka soli a hodně citrónové kůry. Ideální je pak buchty plnit povidly.

Více

Vařte s námi: Chovatelský guláš

Šestnáct kilogramů masa na gulášek pro návštěvníky velké výstavy okrasného ptactva a exotů, která se každý rok začátkem podzimu  koná v Bohumíně-Skřečoni.

Více

Vařte s námi: Co se vařilo za první republiky

Šneci, parmazán, šampaňské. Nic nebylo problém sehnat a ochutnat, pokud jste ovšem patřili k majetné vrstvě obyvatel. Ti chudší jedli podstatně skromněji. Natáčela Romana Kubicová.

Více