Hobby magazín speciál

Rady, tipy a nápady z různých oblastí hobby.

UvádíČeský rozhlas

Všechny epizody

Hobby magazín speciál: Třezalka má své kontraindikace, opatrně i s následným pobytem na slunci

Třezalka tečkovaná je známá a oblíbená léčivka především v případě psychických a ženských hormonálních potíží. Pozor ale na interakce s léky.

Hobby magazín speciál: PET lahev naplněná pivem. To je jedna z možností, jak zabojovat se slimáky

Jak bojovat proti plísním, houbám, plžům, mlžům, sviluškám a spoustě dalších škůdců na našich zahradách radí plzeňský zahradník Přemysl Písař.

Hobby magazín speciál: V kuchyni, obýváku i ložnici. Panenky jsou všude

Paní Iva žije v Hradci Králové v domečku, který si vysnila a vyzdobila podle svého. Ona i její manžel jsou vášnivými sběrateli všeho možného, od biblí, obrázků, přes nádobí a sklo, až po panenky či další hračky. Dům je krásně uklizen, převládá starší renovovaný nábytek, který je doplněn originálními dekoracemi a hlavně panenkami.

Hobby magazín speciál: Vyberte si ten správný gril

Jaký gril je pro grilování masa, ryb, uzenin a zeleniny nejlepší? Radí a porovnává šéfkuchař Gourmet clubu Bezejmenná a učitel odborných předmětů na Hotelové škole v Plzni u Borského parku Martin Havlík.

Hobby magazín speciál: Focaccia s rozmarýnem se vám může hodit i při grilování

Rozmarýn je podle kořenáře Jaroslava Dobiáše nepostradatelný u většiny italských receptů. Také je součástí francouzské provensálské směsi.

Hobby magazín speciál: Rozmarýnu se někdy říká Mariina růže, poslouží jako koření i lék

Pověst o rozmarýnu vypráví, že přes něj Panna Marie přehodila svůj plášť, když s Josefem a malým Ježíškem odpočívali na útěku do Egypta. Původně bílé kvítky rostliny se v tu chvíli změnily na modré.

Hobby magazín speciál: Nebojte se grilovat i brambory, zeleninu a houby

Při grilování zkuste i brambory, houby, ovoce a zeleninu. Brambor může chutnat bramborověji a zelenina, ovoce nebo houby dostanou jinou dimenzi, tvrdí kuchař Martin Havlík.

Hobby magazín speciál: Který nátěr vydrží víc? Syntetický nebo vodou ředitelný?

Teplé a slunné počasí přímo vyzívá k nejrůznějším opravám. Třeba k nejrůznějším opravám a nátěrům dřevěných plotů u chat a chalup.

Hobby magazín speciál: Salát, tlačenka nebo krokety. Vykoledovaná vajíčka se dají zpracovat mnoha způsoby

Martin Havlík, učitel v Hotelové škole v Plzni na Borech a také šéfkuchař Gourmet klubu Bezejmenná poradí, jak vybírat kvalitní uzené maso a poradí i s nádivkou.

Hobby magazín speciál: Vesnovka obecná nahradí brokolici, chutná stejně

Sezóna vesnovky obecné z hlediska kulinárního netrvá příliš dlouho. Podobně jako u brokolice se v kuchyni využívají ještě nerozvitá květenství.

Hobby magazín speciál: Statek Lüftnerka v plzeňské zoo o Velikonocích ovládnou staré tradice

Už od prosince se na statku Lüftnerka rodí a líhnou mláďata, takže jaro tam začalo opravdu brzy. Aktuálně můžete ve výbězích a kotcích vidět jehňata a malé králíčky.

Hobby magazín speciál: Milimetrová práce, od které není radno vstávat, aby něco neuletělo

Vzpomínáte na staré velikonoční pohlednice, na kterých jste obdivovali krásné kraslice? A také vajíčka oblepená slámovými kousky, tak, jako to dělají na Hané?  Přesně tyto pohlednice byly námětem pro paní Věru ze Stříbra.

Hobby magazín speciál: Jana Vlková: Královnami prvních jarních rostlin jsou kopřiva, bršlice a šťovík

Do čaje, na chleba i do polévek a dalších jídel už je možné přidávat jarní bylinky. Jako první raší trvalky, které můžeme nacházet při svých procházkách v přírodě.

Hobby magazín speciál: Boj s červotočem aneb Když se velkou láskou stane starý nábytek

Na samotě u lesa v domě, kde kdysi byla rasovna u Zichova u Kolovče, bydlí Líba Lásková. Chová domácí zvířata, šije, renovuje a nejraději opravuje starý nábytek.

Hobby magazín speciál: Už je to zase tady. Chystejte si půdu na první sazenice

I když si na jaro ještě počkáme, už teď můžeme začít s přípravou země na pěstování prvních sazenic doma. Tedy těch, kterým trvá vyrůst delší dobu.

Hobby magazín speciál: Už je to zase tady. Chystejte si půdu na první sazenice

I když si na jaro ještě počkáme, už teď můžeme začít s přípravou země na pěstování prvních sazenic doma. Tedy těch, kterým trvá vyrůst delší dobu.

Hobby magazín speciál: Chraňte vodoměry před mrazem. Jejich poškození vás může stát tisíce

Před mrazy by měli své vodoměry chránit zejména obyvatelé chat a chalup ve vyšších oblastech, do kterých nejezdí během zimy pravidelně. A to jak vodoměry ve venkovních šachtách, tak i ty ve sklepích.

Hobby magazín speciál: Kapr na černo se z vánočního jídelníčku vytratil po válce a je to škoda

Měšťanský pivovar v Plzni zřejmě už od svého založení až do roku 1911 ve vánočním čase vystavoval černé pivo, aby hospodyňky mohly připravit kapra na černo.

Hobby magazín speciál: Květy barborek zkrášlí váš vánoční stůl i slavnostní pokrmy

O svátku svaté Barbory natrhané větvičky ovocných stromů a tzv. zlatého deště dřív sloužívaly nejen jako okrasa, ale také jako prostředky k věštění budoucnosti.

Hobby magazín speciál: Řezbář: Nedělám podle předlohy. Prostě to chytnu a socha se začne vytvářet

Martin Rybecký ze Stříbra ve volných chvílích vyrábí dřevěné sochy. Nikdy si nepřipravuje žádný nákres, ani nehledá předlohu v jiných dílech. Prostě vezme do ruky dřevo, přistaví si bedýnku s nářadím a začne sochat.

Hobby magazín speciál: Jezdíte na kole i v zimě? Nabízíme dobré rady, jak ochránit sebe i bicykl

Po skončení cyklistické sezóny byste se měli postarat o pneumatiky, brzdy, brzdovou kapalinu, tlumiče, řetěz a u elektrokol i o akumulátor. A co dělat, když jezdíte celoročně?

Hobby magazín speciál: Je možné do vermikompostéru nasadit žížaly obecné, lidově dešťovky?

Každá domácnost vyprodukuje spoustu bioodpadu a je škoda ho nevyužít. Pokud pěstujete rostliny, máte zahrádku, můžete bioodpad kompostovat. A to i v bytě.

Hobby magazín speciál: Přinášíme návod jak správně zkompostovat listí. Dá to trochu práce, ale funguje to

“Listí nepalte. Vyhnete se pokutě a také se na vás nebudou zlobit sousedi,” říká zahradník Přemysl Písař. Listí ideálně zkompostujte. Poradíme vám, jak na to.

Hobby magazín speciál: Domácí zavařené maso si podle lektorky vaření z jedlých rostlin zamilujete

Když si maso sami naložíte, má to z pohledu Jany Vlkové dvě nesporné výhody. Je vám kdykoli k dispozici. A zejména přesně znáte složení své masové konzervy.

Hobby magazín speciál: Domácí zavařené maso si podle lektorky vaření z jedlých rostlin zamilujete

Když si maso sami naložíte, má to z pohledu Jany Vlkové dvě nesporné výhody. Je vám kdykoli k dispozici. A zejména přesně znáte složení své masové konzervy.

Hobby magazín speciál: Počasí je už čistě podzimní, nejvyšší čas zazimovat bylinkovou zahrádku

Vytrvalé bylinky přihnojíme podzimním hnojivem s vyšším obsahem draslíku a stopových prvků. Rostlinám to pomůže s vyzráváním pletiv a tím pádem i lépe zvládnou zimní období.

Hobby magazín speciál: Na staré technologie, materiály a ruční práci nedám dopustit, říká čalouník

Dílna černošínského čalouníka Miroslava Hubálka se nachází za domem ve dvoře. Už pár metrů před dveřmi je slyšet cvakání, které značí, že se v dílně pilně pracuje. Čalouník se svými pomocnicemi nastřeluje sponky do více jak sto dvacet let starého křesla.

Hobby magazín speciál: Houbaři v Plzeňském kraji bědují nad suchem, z lesa se vracejí s poloprázdnými košíky

Růst hub se odvíjí od množství srážek, při sběru bychom podle mykologa Zdeňka Hájka mohli být úspěšní na Domažlicku. Oproti tomu na Plzeňsku nebo Šumavě si na houbařské žně musíme počkat.

Hobby magazín speciál: Houbaři v Plzeňském kraji bědují nad suchem, z lesa se vracejí s poloprázdnými košíky

Růst hub se odvíjí od množství srážek, při sběru bychom podle mykologa Zdeňka Hájka mohli být úspěšní na Domažlicku. Oproti tomu na Plzeňsku nebo Šumavě si na houbařské žně musíme počkat.

Hobby magazín speciál: Houbaři v Plzeňském kraji bědují nad suchem, z lesa se vracejí s poloprázdnými košíky

Růst hub se odvíjí od množství srážek, při sběru bychom podle mykologa Zdeňka Hájka mohli být úspěšní na Domažlicku. Oproti tomu na Plzeňsku nebo Šumavě si na houbařské žně musíme počkat.

Hobby magazín speciál: Houbaři v Plzeňském kraji bědují nad suchem, z lesa se vracejí s poloprázdnými košíky

Růst hub se odvíjí od množství srážek, při sběru bychom podle mykologa Zdeňka Hájka mohli být úspěšní na Domažlicku. Oproti tomu na Plzeňsku nebo Šumavě si na houbařské žně musíme počkat.

Hobby magazín speciál: Houbaři v Plzeňském kraji bědují nad suchem, z lesa se vracejí s poloprázdnými košíky

Růst hub se odvíjí od množství srážek, při sběru bychom podle mykologa Zdeňka Hájka mohli být úspěšní na Domažlicku. Oproti tomu na Plzeňsku nebo Šumavě si na houbařské žně musíme počkat.

Hobby magazín speciál: Šikovná maminka i dcera. Šité hračky a dekorace potěší každého

V Karlíně nedaleko Plané u Tachova šijí Karla a Gábina Kratochvílovy hračky. Jde převážně o figurky zvířátek, jako jsou kočky, psi, žirafy či koníci, ale také o dekorační předměty, například srdíčka plněná levandulí nebo panenky. 

Hobby magazín speciál: Šikovná maminka i dcera. Šité hračky a dekorace potěší každého

V Karlíně nedaleko Plané u Tachova šijí Karla a Gábina Kratochvílovy hračky. Jde převážně o figurky zvířátek, jako jsou kočky, psi, žirafy či koníci, ale také o dekorační předměty, například srdíčka plněná levandulí nebo panenky. 

Hobby magazín speciál: Šikovná maminka i dcera. Šité hračky a dekorace potěší každého

V Karlíně nedaleko Plané u Tachova šijí Karla a Gábina Kratochvílovy hračky. Jde převážně o figurky zvířátek, jako jsou kočky, psi, žirafy či koníci, ale také o dekorační předměty, například srdíčka plněná levandulí nebo panenky. 

Hobby magazín speciál: Mravenci mají letos ideální podmínky. Jsou všude

Plzeňský zahradník Přemysl Písař radí, jak se zbavit přemnožených mravenců na našich zahradách a také jak ošetřit rajčata proti houbovým chorobám, plísním a škůdcům.

Hobby magazín speciál: Bylinky na čaj můžete nejen klasicky usušit, ale i fermentovat

„Listy bylin se určitě dají fermentovat různě. Já mám svůj recept, listy nejdřív napařuji v hrnci,“ říká autorka květinových kuchařek Jana Vlková.

Hobby magazín speciál: Bylinky na čaj můžete nejen klasicky usušit, ale i fermentovat

„Listy bylin se určitě dají fermentovat různě. Já mám svůj recept, listy nejdřív napařuji v hrnci,“ říká autorka květinových kuchařek Jana Vlková.

Hobby magazín speciál: Milimetrová záležitost. Šití z korálků vyžaduje hodně trpělivosti

Anna Tunderová z Hošťky viděla před čtyřmi léty video, jak se šije z korálků. Od té doby už vytvořila stovky miniaturních broží, náušnic, ozdob, zvířátek a také různých dekorací. Ale vše vyžaduje spousty hodin trpělivosti, protože většina korálků má v průměru asi jeden milimetr.

Hobby magazín speciál: Milimetrová záležitost. Šití z korálků vyžaduje hodně trpělivosti

Anna Tunderová z Hošťky viděla před čtyřmi léty video, jak se šije z korálků. Od té doby už vytvořila stovky miniaturních broží, náušnic, ozdob, zvířátek a také různých dekorací. Ale vše vyžaduje spousty hodin trpělivosti, protože většina korálků má v průměru asi jeden milimetr.

Hobby magazín speciál: V pozdním létě vysetý mangold můžeme sklízet i přes zimu

Pěstujeme listový nebo řapíkatý mangold. Jeho výhodou je, že v létě nevybíhá do květu. Tuto u nás netradiční zeleninu lze vysévat i v srpnu.

Hobby magazín speciál: Steak by měl být na dva palce, říká šéfkuchař

V Hobby magazínu speciál nabízíme spoustu rad a fíglů pro letní grilování. Jak silné plátky masa připravit a jak dlouho ho po upečení nechat tzv. odpočinout? Poslechněte si rady profesionála.

Hobby magazín speciál: Steak by měl být na dva palce, říká šéfkuchař

V Hobby magazínu speciál nabízíme spoustu rad a fíglů pro letní grilování. Jak silné plátky masa připravit a jak dlouho ho po upečení nechat tzv. odpočinout? Poslechněte si rady profesionála.

Hobby magazín speciál: Steak by měl být na dva palce, říká šéfkuchař

V Hobby magazínu speciál nabízíme spoustu rad a fíglů pro letní grilování. Jak silné plátky masa připravit a jak dlouho ho po upečení nechat tzv. odpočinout? Poslechněte si rady profesionála.

Hobby magazín speciál: Steak by měl být na dva palce, říká šéfkuchař

V Hobby magazínu speciál nabízíme spoustu rad a fíglů pro letní grilování. Jak silné plátky masa připravit a jak dlouho ho po upečení nechat tzv. odpočinout? Poslechněte si rady profesionála.

Hobby magazín speciál: Zahrádkářský instruktor: Bez fungicidů se letos neobejdeme, rostliny nám doslova plesniví před očima

Na proměnlivé počasí letošního léta si Josef Vačkář, instruktor ČZS, nestěžuje: „Když dá svatý Petr přírodní zálivku, je to rozhodně lepší varianta než léto bez deště. To raději řeším plísně, choroby a škůdce.“

Hobby magazín speciál: Červenec – čas toulek, ochutnávání přírody a studených polévek

K ochutnávání jedlých rostlin na letních procházkách a výletech láká autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Nechte se stejně jako před časem ona překvapit bohatostí toho, co nám příroda nabízí.

Hobby magazín speciál: Do sbírek Pivovarského muzea v Plzni přispívají i sběratelé pivních artefaktů

V současné době sbírky plzeňského Pivovarského muzea zahrnují přibližně 90 tisíc předmětů. Návštěvníky oslovuje interaktivními prvky, ukázkou dobové hospody nebo pivními kuriozitami.

Hobby magazín speciál: Věnujte péči zahradní technice. Nebude mít závady

Víte, že starší benzín může napáchat v zahradních pomocnících hodně škody? Benzin do zahradních strojů se spalovacími motory se má skladovat maximálně 1 měsíc. A vyplatí koupit vysokooktanový.

Hobby magazín speciál: Menší skalkové kosatce šlapou vysokým velkokvětým kosatcům na paty

Mezi pěstiteli jsou stále nejoblíbenější kosatce velkokvěté. Skalkové kosatce je ale začínají dohánět, svou velikostí totiž vyhovují menším zahrádkám. Další jejich výhodou je odolnost vůči mrazu.

Hobby magazín speciál: Máte dostatek trpělivosti? Vypěstujte si vlastní chřest

Při pěstování chřestu si trpělivost prověříte, dočkáte se ho po 3 letech od výsevu. Vzhledem k tomu, že jde o zdraví prospěšnou zeleninu a přírodní afrodiziakum k tomu, určitě se vám to vyplatí.

Hobby magazín speciál: Starejte se dobře o zahradní nábytek. Prodloužíte mu život

V Hobby magazínu speciál jsme se mimo jiné postarali o dřevěný zahradní nábytek. Zaslouží si správné ošetření. Odborník vám poradí, jak na to.

Hobby magazín speciál: Šikovné ruce, dobré dřevo a 100 let starý prohnilý vrak zase může jezdit

Každý zná nějakého autoopraváře, ale máte někdo ve svém okolí člověka, který vyrábí ze dřeva karosérie aut? Seznamte se s Jaroslavem Hofmanem z Čečkovic na Tachovsku. Jeho koníčkem je sehnat starý vrak automobilu, kterému už táhne na sto let, na podvozek vyrobit dřevěnou kostru karoserie a auto zprovoznit.

Hobby magazín speciál: Mnohostranné využití, minimální nároky. Vypěstujte si mátu

Máta je podle designérky přírodních zahrad Aleny Lehmannové rostlina nezmar. Ani nezkušenému pěstiteli se prý nepodaří ji zahubit. Vedle tradiční máty peprné existuje spousta dalších druhů, co byste řekli třeba mátě, která voní po kolínské?

Hobby magazín speciál: Beton se hodí nejen na stavbu, ale i na výrobu půvabných soch

Beton je materiálem, který získává na oblibě a v současné době se využívá jak v exteriérech, tak v interiérech. Sochy z betonu vyrábí ve Starém Sedlišti u Tachova Zdeněk Civín.

Hobby magazín speciál: Listy bobkovišně hnědnou, když se sejde mráz a prudké slunce

Bobkovišně mají po zimě spoustu hnědých listů. Zmátoří se anebo je nutná jejich obměna? Na to se ptal jeden z našich posluchačů. Vvysvětlil zahradník Přemysl Písař. 

Hobby magazín speciál: Duben je hlavní dobou růstu smržů, chutí připomínají maso

Všechny smrže jsou jedlé, pozor ale na záměnu s jedovatým ucháčem obecným. Jak smrže poznáme, popisuje v Hobby magazínu speciál mykolog Zdeněk Hájek.

Hobby magazín speciál: Kuchař Martin Havlík nabízí velikonoční menu

Martin Havlík, učitel odborných předmětů Hotelové školy v Plzni u Borského parku poradí, jaké velikonoční menu si můžeme doma z běžných surovin připravit. 

Hobby magazín speciál: Velikonoční dekorace letos v kamenných obchodech nekoupíme. Zkuste to doma sami

Do velikonočního tvoření se může zapojit klidně celá rodina. Třeba na kuřátko líhnoucí se ze skořápky potřebujete pouze akrylovou přízi, vidličku, nůžky, papír na oči a zobáček, lepidlo a skořápku. Návod nabídne lektorka výtvarných technik Lenka Kohoutová.

Hobby magazín speciál: Použitím totálních herbicidů sice zničíte plevel, ale také uškodíte včelám

Citát připisovaný Einsteinovi říká: Pokud vymřou včely, lidstvu zbývají 3 až 4 roky žití. O tom, co včelám způsobují pesticidy, hovoří včelař Michal Černý.

Hobby magazín speciál: Energii nám po zimě doplní smoothie z jarních bylinek a mraženého ovoce

První výhonky bylinek jsou bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky. „Každá jedlá jarní rostlina má svoji výbavu. Čím víc si jich nasbíráme, tím budeme zdravější, je to taková přímá úměra,“ je přesvědčena autorka květinových kuchařek Jana Vlková.

Hobby magazín speciál: Každá činnost na zahradě má svůj vhodný čas. Co se teď určitě dělat nemá?

Teď na podzim nás na zahradách čeká spousta práce. Jak si jí rozvrhnete, je na vás. Co ale nedělat, abychom zahradám neublížili nám řekl plzeňský zahradník Přemysl Písař.

Hobby magazín speciál: Která technika pomůže při podzimních pracích na zahradě?

Příroda se podzimně zbarvuje a zanedlouho už budeme na našich zahradách hrabat spadané listí a třeba prořezávat stromy. Při této práci nám mohou hodně pomoci zahradní pomocníci. Ty, o které je největší zájem představil Jiřímu Šobrovi Gabriel Cucor prodejce zahradní techniky a bazónů v Plzni.

Hobby magazín speciál: Sbírá, aby se vrátil do dětství

Pan Václav Škréta bydlí v Kadani, je mu 39 let a má hodně sběratelských vášní, sbírá eura z různých zemí, kartičky hokejistů, obrázky z banánů a také modely autíček a motorek. Sbíral i další věci, jako například plechovky od nápojů, ale postupně zjistil, že vše schraňovat nemůže. A tak své koníčky trochu omezil.

Hobby magazín speciál: Výstava Alpinum klubu Plzeň je letos jenom jedna

Koronavirus zamíchal i s plány plzeňských skalničkářů. V uplynulých letech pořádali vždy po dvou výstavách, na jaře a na podzim. Letos své pěstitelské úspěchy prezentují pouze na přelomu srpna a září.

Hobby magazín speciál: Za více než 56 let nasbíral skoro 40 tisíc obalů od žvýkaček

Svůj úplně první obal od žvýkačky dostal ve třinácti letech od spolužáka a pak ho dlouho nosil v tramvajence. „Ta žvýkačka provoněla celou třídu,“ vrací se do klukovských let sběratel Daniel Jahn ze Stříbra.

Hobby magazín speciál: Užijte si letošní úrodu planě rostoucích jedlých bobulovin! Vzkazuje autorka květinových kuchařek Jana Vlková

Jedná se o dřínky, hloh, trnky, jeřabiny a další plané ovoce. „Letos bude opravdu dobrá úroda. Hodně pršelo, takže plody se pěkně nalily,“ raduje se Jana Vlková, „zbyde tedy i na nás. Loni všechno ozobali ptáci.“

Hobby magazín speciál: Žádný nátěr na zahradním nábytku nevydrží věčně

Aktuální díl představuje zajímavé živé ploty z bambusu, poradí, jak předejít závadám na zahradních pomocnících se spalovacími motory a také se zaměřuje na pravidelnou údržbu plastových, dřevěných nebo hliníkových oken. 

Hobby magazín speciál: Rady na koupání psů, ošetřování vinné révy a pěstování hrášku

Aktuální vydání Hobby magazínu speciál nabízí rady nejen ohledně koupání psů. Poslechnete si informace také o tzv. burze rostlin v areálu DEPO 2015 a s mykologem probereme i některé holubinky. 

Hobby magazín speciál: Existuje asi 200 druhů česneku, z nich okrasných je kolem 60

A třetinu těch okrasných má na své zahradě pěstitel hlíznatých rostlin a cibulovin Pavel Novák. Sušený okrasný česnek vám ve váze vydrží celý rok.

Hobby magazín speciál: Karačájevské koně najdete jen na třech místech Evropy, jedno je na Domažlicku

V Obci Chřebřany na Domažlicku se nachází Karačájevský dvůr, kde chovají vzácné koně z Kavkazu. Jedná se o největší chov karačájevských koní v Evropě. 19. července můžete hřebčín navštívit v rámci dne otevřených dveří.

Hobby magazín speciál: Stříhání přerostlých psích drápků je důležité

Přerostlé drápky psovi vadí při chůzi. „Někdy se opírají až moc o zem a pejskovi se bortí klenba tlapky,“ upozorňuje na zdravotní riziko příliš dlouhých drápků Eva Durasová, majitelka psího salonu.

Hobby magazín speciál: Ve starých hračkách je zakletá láska původních majitelů

V bytě o výměře 30 m2 má sběratelka Božena Rambalová z Plzně na 2000 starožitných hraček. Sama si nechala jednu skříň, postel a kuchyňku, zbytek patří medvídkům, panenkám, mechanickým a dřevěným hračkám.

Hobby magazín speciál: Rostou! Hřib dubový, kozáci a křemenáče

Mezi houbaři oblíbený hřib dubový (Boletus reticulatus) se objevuje jako první ze skupiny pravých hřibů. Začíná růst už koncem května, nejvíc jich ale můžeme najít v červnu. Na Plzeňsku se této houbě říká dubák.

Hobby magazín speciál: Jinan dvoulaločný patří mezi živé fosilie, rostl už v prvohorách

„Málo lidí ví, že se tato rostlina řadí mezi jehličnany, její listy jehlice vůbec nepřipomínají. Je to živá fosilie, na území dnešní Evropy a Severní Ameriky byla rozšířená už před asi 270 miliony lety,“ říká pěstitelka bylin Štěpánka Janoutová.

Hobby magazín speciál: Kovář je jedlý s podmínkou

Je hřib kovář /Neoboletus luridiformis/ jedlý nebo nejedlý? Předseda Mykologického klubu Plzeň Zdeněk Hájek sezónním houbařům odpovídá: „Za syrova je jedovatý. Po delším vaření jeho jedovatost zmizí a jde o ceněnou jedlou houbu.“

Hobby magazín speciál: Pečárka opásaná má tak tvrdou hlavu, že prorazí i asfalt

O tom, co dokáže houba „silák“, se na vlastní oči přesvědčil i mykolog Zdeněk Hájek: „Ano viděl jsem to. Pečárka opásaná /Agaricus bitorquis/, když začíná růst, opravdu často protrhne asfalt nebo i nadzvedne dlažební kostky. Je to velmi vitální houba.“

Hobby magazín speciál: Přes 200 odrůd kosatců plánuje přivézt do Nepomuku Pavel Novák

„Letos pořádám pouze jedinou kosatcovou výstavu, díky tomu nemusím šetřit žádné stvoly pro další akce. Takže do Nepomuku dovezu maximum kosatců, které zrovna na zahradě pokvetou,“ těší se na víkend pěstitel hlíznatých rostlin a cibulovin.

Hobby magazín speciál: Jak naučit štěně vykonávat malou a velkou potřebu venku? Buďte důslední!

Při pořizování štěněte člověk s nějakou tou loužičkou nebo bobečkem v bytě předem počítá. Ani největší milovník psů si však nepřeje taková nadělení uklízet dlouhodobě. Jak tedy štěňátko naučit vyměšovat při venčení, mimo domov?

Hobby magazín speciál: Olej z dobromysli působí na duši i na tělo

Dobromyslový nebo také oreganový olej se nejčastěji užívá za účelem harmonizace psychiky a usnadnění trávení. Podle fytoterapeutky Moniky Šedivcové má i další pozitivní vliv na lidský organismus.

Hobby magazín speciál: Podobá se borůvce, ale borůvka to není. Co je to? Zimolez kamčatský!

Přezdívá se mu kamčatská borůvka, jeho plody vzhledem, chutí, vůní i barvou připomínají borůvky. Správně je to zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica). Podle pěstitelky Štěpánky Janoutové tento keř plodí každému.