Hobby magazín speciál: Třezalka má své kontraindikace, opatrně i s následným pobytem na slunci
Třezalka tečkovaná je známá a oblíbená léčivka především v případě psychických a ženských hormonálních potíží. Pozor ale na interakce s léky.
Třezalka tečkovaná je známá a oblíbená léčivka především v případě psychických a ženských hormonálních potíží. Pozor ale na interakce s léky.
Jak bojovat proti plísním, houbám, plžům, mlžům, sviluškám a spoustě dalších škůdců na našich zahradách radí plzeňský zahradník Přemysl Písař.
Jak upozorňuje pěstitel hlíznatých a cibulových květin Pavel Novák, u kosatců hrozí přehnojení, zejména dusíkem.
Paní Iva žije v Hradci Králové v domečku, který si vysnila a vyzdobila podle svého. Ona i její manžel jsou vášnivými sběrateli všeho možného, od biblí, obrázků, přes nádobí a sklo, až po panenky či další hračky. Dům je krásně uklizen, převládá starší renovovaný nábytek, který je doplněn originálními dekoracemi a hlavně panenkami.
Jaký gril je pro grilování masa, ryb, uzenin a zeleniny nejlepší? Radí a porovnává šéfkuchař Gourmet clubu Bezejmenná a učitel odborných předmětů na Hotelové škole v Plzni u Borského parku Martin Havlík.
Rozmarýn je podle kořenáře Jaroslava Dobiáše nepostradatelný u většiny italských receptů. Také je součástí francouzské provensálské směsi.
Pověst o rozmarýnu vypráví, že přes něj Panna Marie přehodila svůj plášť, když s Josefem a malým Ježíškem odpočívali na útěku do Egypta. Původně bílé kvítky rostliny se v tu chvíli změnily na modré.
Při grilování zkuste i brambory, houby, ovoce a zeleninu. Brambor může chutnat bramborověji a zelenina, ovoce nebo houby dostanou jinou dimenzi, tvrdí kuchař Martin Havlík.
Teplé a slunné počasí přímo vyzívá k nejrůznějším opravám. Třeba k nejrůznějším opravám a nátěrům dřevěných plotů u chat a chalup.
Martin Havlík, učitel v Hotelové škole v Plzni na Borech a také šéfkuchař Gourmet klubu Bezejmenná poradí, jak vybírat kvalitní uzené maso a poradí i s nádivkou.
Sezóna vesnovky obecné z hlediska kulinárního netrvá příliš dlouho. Podobně jako u brokolice se v kuchyni využívají ještě nerozvitá květenství.
Už od prosince se na statku Lüftnerka rodí a líhnou mláďata, takže jaro tam začalo opravdu brzy. Aktuálně můžete ve výbězích a kotcích vidět jehňata a malé králíčky.
Od 1. dubna můžeme jezdit na letních pneumatikách. Vyplatí se přezout teď? Nebo ještě počkat?
Vzpomínáte na staré velikonoční pohlednice, na kterých jste obdivovali krásné kraslice? A také vajíčka oblepená slámovými kousky, tak, jako to dělají na Hané? Přesně tyto pohlednice byly námětem pro paní Věru ze Stříbra.
Podobný velikonočnímu kaktusu je vánoční kaktus, rozdíly mezi nimi popisuje designérka pokojových rostlin Simona Bratršovská.
Do čaje, na chleba i do polévek a dalších jídel už je možné přidávat jarní bylinky. Jako první raší trvalky, které můžeme nacházet při svých procházkách v přírodě.
Veterinář Radek Protiva zdůrazňuje, že je třeba zjistit, proč zánět v uchu vznikl. Proto by nemocné zvíře měl vyšetřit zvěrolékař.
Exponáty do Sokolova zapůjčila Líza Honomichlová z Černošína, tamní muzeum výstavu knoflíků pořádá do 27. března.
Jabloň Rubín je klasická česká odrůda. Na rozdíl od jiných jabloní vytváří květní pupeny jenom na konci jednoletého výhonu.
Na samotě u lesa v domě, kde kdysi byla rasovna u Zichova u Kolovče, bydlí Líba Lásková. Chová domácí zvířata, šije, renovuje a nejraději opravuje starý nábytek.
I když si na jaro ještě počkáme, už teď můžeme začít s přípravou země na pěstování prvních sazenic doma. Tedy těch, kterým trvá vyrůst delší dobu.
I když si na jaro ještě počkáme, už teď můžeme začít s přípravou země na pěstování prvních sazenic doma. Tedy těch, kterým trvá vyrůst delší dobu.
Únava, malátnost, špatný spánek, to vše může být důsledkem krátkých zimních dnů téměř bez slunečního svitu. Jak si pomoci?
Před mrazy by měli své vodoměry chránit zejména obyvatelé chat a chalup ve vyšších oblastech, do kterých nejezdí během zimy pravidelně. A to jak vodoměry ve venkovních šachtách, tak i ty ve sklepích.
Měšťanský pivovar v Plzni zřejmě už od svého založení až do roku 1911 ve vánočním čase vystavoval černé pivo, aby hospodyňky mohly připravit kapra na černo.
O svátku svaté Barbory natrhané větvičky ovocných stromů a tzv. zlatého deště dřív sloužívaly nejen jako okrasa, ale také jako prostředky k věštění budoucnosti.
Martin Rybecký ze Stříbra ve volných chvílích vyrábí dřevěné sochy. Nikdy si nepřipravuje žádný nákres, ani nehledá předlohu v jiných dílech. Prostě vezme do ruky dřevo, přistaví si bedýnku s nářadím a začne sochat.
Po skončení cyklistické sezóny byste se měli postarat o pneumatiky, brzdy, brzdovou kapalinu, tlumiče, řetěz a u elektrokol i o akumulátor. A co dělat, když jezdíte celoročně?
Každá domácnost vyprodukuje spoustu bioodpadu a je škoda ho nevyužít. Pokud pěstujete rostliny, máte zahrádku, můžete bioodpad kompostovat. A to i v bytě.
“Listí nepalte. Vyhnete se pokutě a také se na vás nebudou zlobit sousedi,” říká zahradník Přemysl Písař. Listí ideálně zkompostujte. Poradíme vám, jak na to.
Když si maso sami naložíte, má to z pohledu Jany Vlkové dvě nesporné výhody. Je vám kdykoli k dispozici. A zejména přesně znáte složení své masové konzervy.
Když si maso sami naložíte, má to z pohledu Jany Vlkové dvě nesporné výhody. Je vám kdykoli k dispozici. A zejména přesně znáte složení své masové konzervy.
Vytrvalé bylinky přihnojíme podzimním hnojivem s vyšším obsahem draslíku a stopových prvků. Rostlinám to pomůže s vyzráváním pletiv a tím pádem i lépe zvládnou zimní období.
Dílna černošínského čalouníka Miroslava Hubálka se nachází za domem ve dvoře. Už pár metrů před dveřmi je slyšet cvakání, které značí, že se v dílně pilně pracuje. Čalouník se svými pomocnicemi nastřeluje sponky do více jak sto dvacet let starého křesla.
Chovatelka Libuše Lásková ze Zíchova u Kolovče bydlí na samotě u lesa. Aby jí nebylo smutno, obklopila se mnoha zvířaty. A dnes už ví, že udělala dobře.
Růst hub se odvíjí od množství srážek, při sběru bychom podle mykologa Zdeňka Hájka mohli být úspěšní na Domažlicku. Oproti tomu na Plzeňsku nebo Šumavě si na houbařské žně musíme počkat.
Růst hub se odvíjí od množství srážek, při sběru bychom podle mykologa Zdeňka Hájka mohli být úspěšní na Domažlicku. Oproti tomu na Plzeňsku nebo Šumavě si na houbařské žně musíme počkat.
Růst hub se odvíjí od množství srážek, při sběru bychom podle mykologa Zdeňka Hájka mohli být úspěšní na Domažlicku. Oproti tomu na Plzeňsku nebo Šumavě si na houbařské žně musíme počkat.
Růst hub se odvíjí od množství srážek, při sběru bychom podle mykologa Zdeňka Hájka mohli být úspěšní na Domažlicku. Oproti tomu na Plzeňsku nebo Šumavě si na houbařské žně musíme počkat.
Růst hub se odvíjí od množství srážek, při sběru bychom podle mykologa Zdeňka Hájka mohli být úspěšní na Domažlicku. Oproti tomu na Plzeňsku nebo Šumavě si na houbařské žně musíme počkat.
„Kyprej vrbice je medonosná rostlina, mají ji rádi i motýli. Takže když si ji dáme na zahradu, je na co koukat,“ uvádí farmářka Štěpánka Janoutová.
V Karlíně nedaleko Plané u Tachova šijí Karla a Gábina Kratochvílovy hračky. Jde převážně o figurky zvířátek, jako jsou kočky, psi, žirafy či koníci, ale také o dekorační předměty, například srdíčka plněná levandulí nebo panenky.
V Karlíně nedaleko Plané u Tachova šijí Karla a Gábina Kratochvílovy hračky. Jde převážně o figurky zvířátek, jako jsou kočky, psi, žirafy či koníci, ale také o dekorační předměty, například srdíčka plněná levandulí nebo panenky.
V Karlíně nedaleko Plané u Tachova šijí Karla a Gábina Kratochvílovy hračky. Jde převážně o figurky zvířátek, jako jsou kočky, psi, žirafy či koníci, ale také o dekorační předměty, například srdíčka plněná levandulí nebo panenky.
Plzeňský zahradník Přemysl Písař radí, jak se zbavit přemnožených mravenců na našich zahradách a také jak ošetřit rajčata proti houbovým chorobám, plísním a škůdcům.
„Listy bylin se určitě dají fermentovat různě. Já mám svůj recept, listy nejdřív napařuji v hrnci,“ říká autorka květinových kuchařek Jana Vlková.
„Listy bylin se určitě dají fermentovat různě. Já mám svůj recept, listy nejdřív napařuji v hrnci,“ říká autorka květinových kuchařek Jana Vlková.
Anna Tunderová z Hošťky viděla před čtyřmi léty video, jak se šije z korálků. Od té doby už vytvořila stovky miniaturních broží, náušnic, ozdob, zvířátek a také různých dekorací. Ale vše vyžaduje spousty hodin trpělivosti, protože většina korálků má v průměru asi jeden milimetr.
Anna Tunderová z Hošťky viděla před čtyřmi léty video, jak se šije z korálků. Od té doby už vytvořila stovky miniaturních broží, náušnic, ozdob, zvířátek a také různých dekorací. Ale vše vyžaduje spousty hodin trpělivosti, protože většina korálků má v průměru asi jeden milimetr.
Plzeňský zahradník Přemysl Písař radí s letním řezem živých plotů, okrasných keřů, stromů a dalších rostlin na našich zahradách.
Pěstujeme listový nebo řapíkatý mangold. Jeho výhodou je, že v létě nevybíhá do květu. Tuto u nás netradiční zeleninu lze vysévat i v srpnu.
V Hobby magazínu speciál nabízíme spoustu rad a fíglů pro letní grilování. Jak silné plátky masa připravit a jak dlouho ho po upečení nechat tzv. odpočinout? Poslechněte si rady profesionála.
V Hobby magazínu speciál nabízíme spoustu rad a fíglů pro letní grilování. Jak silné plátky masa připravit a jak dlouho ho po upečení nechat tzv. odpočinout? Poslechněte si rady profesionála.
V Hobby magazínu speciál nabízíme spoustu rad a fíglů pro letní grilování. Jak silné plátky masa připravit a jak dlouho ho po upečení nechat tzv. odpočinout? Poslechněte si rady profesionála.
V Hobby magazínu speciál nabízíme spoustu rad a fíglů pro letní grilování. Jak silné plátky masa připravit a jak dlouho ho po upečení nechat tzv. odpočinout? Poslechněte si rady profesionála.
Na proměnlivé počasí letošního léta si Josef Vačkář, instruktor ČZS, nestěžuje: „Když dá svatý Petr přírodní zálivku, je to rozhodně lepší varianta než léto bez deště. To raději řeším plísně, choroby a škůdce.“
K ochutnávání jedlých rostlin na letních procházkách a výletech láká autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Nechte se stejně jako před časem ona překvapit bohatostí toho, co nám příroda nabízí.
V současné době sbírky plzeňského Pivovarského muzea zahrnují přibližně 90 tisíc předmětů. Návštěvníky oslovuje interaktivními prvky, ukázkou dobové hospody nebo pivními kuriozitami.
Víte, že starší benzín může napáchat v zahradních pomocnících hodně škody? Benzin do zahradních strojů se spalovacími motory se má skladovat maximálně 1 měsíc. A vyplatí koupit vysokooktanový.
Mezi pěstiteli jsou stále nejoblíbenější kosatce velkokvěté. Skalkové kosatce je ale začínají dohánět, svou velikostí totiž vyhovují menším zahrádkám. Další jejich výhodou je odolnost vůči mrazu.
Při pěstování chřestu si trpělivost prověříte, dočkáte se ho po 3 letech od výsevu. Vzhledem k tomu, že jde o zdraví prospěšnou zeleninu a přírodní afrodiziakum k tomu, určitě se vám to vyplatí.
V Hobby magazínu speciál jsme se mimo jiné postarali o dřevěný zahradní nábytek. Zaslouží si správné ošetření. Odborník vám poradí, jak na to.
Každý zná nějakého autoopraváře, ale máte někdo ve svém okolí člověka, který vyrábí ze dřeva karosérie aut? Seznamte se s Jaroslavem Hofmanem z Čečkovic na Tachovsku. Jeho koníčkem je sehnat starý vrak automobilu, kterému už táhne na sto let, na podvozek vyrobit dřevěnou kostru karoserie a auto zprovoznit.
Máta je podle designérky přírodních zahrad Aleny Lehmannové rostlina nezmar. Ani nezkušenému pěstiteli se prý nepodaří ji zahubit. Vedle tradiční máty peprné existuje spousta dalších druhů, co byste řekli třeba mátě, která voní po kolínské?
Beton je materiálem, který získává na oblibě a v současné době se využívá jak v exteriérech, tak v interiérech. Sochy z betonu vyrábí ve Starém Sedlišti u Tachova Zdeněk Civín.
Bobkovišně mají po zimě spoustu hnědých listů. Zmátoří se anebo je nutná jejich obměna? Na to se ptal jeden z našich posluchačů. Vvysvětlil zahradník Přemysl Písař.
Všechny smrže jsou jedlé, pozor ale na záměnu s jedovatým ucháčem obecným. Jak smrže poznáme, popisuje v Hobby magazínu speciál mykolog Zdeněk Hájek.
Martin Havlík, učitel odborných předmětů Hotelové školy v Plzni u Borského parku poradí, jaké velikonoční menu si můžeme doma z běžných surovin připravit.
Do velikonočního tvoření se může zapojit klidně celá rodina. Třeba na kuřátko líhnoucí se ze skořápky potřebujete pouze akrylovou přízi, vidličku, nůžky, papír na oči a zobáček, lepidlo a skořápku. Návod nabídne lektorka výtvarných technik Lenka Kohoutová.
Citát připisovaný Einsteinovi říká: Pokud vymřou včely, lidstvu zbývají 3 až 4 roky žití. O tom, co včelám způsobují pesticidy, hovoří včelař Michal Černý.
První výhonky bylinek jsou bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky. „Každá jedlá jarní rostlina má svoji výbavu. Čím víc si jich nasbíráme, tím budeme zdravější, je to taková přímá úměra,“ je přesvědčena autorka květinových kuchařek Jana Vlková.
Teď na podzim nás na zahradách čeká spousta práce. Jak si jí rozvrhnete, je na vás. Co ale nedělat, abychom zahradám neublížili nám řekl plzeňský zahradník Přemysl Písař.
Každý pátek v 18 hodin vám nabízíme pořad plný informací, rad a inspirace z oblasti hobby.
Příroda se podzimně zbarvuje a zanedlouho už budeme na našich zahradách hrabat spadané listí a třeba prořezávat stromy. Při této práci nám mohou hodně pomoci zahradní pomocníci. Ty, o které je největší zájem představil Jiřímu Šobrovi Gabriel Cucor prodejce zahradní techniky a bazónů v Plzni.
Pan Václav Škréta bydlí v Kadani, je mu 39 let a má hodně sběratelských vášní, sbírá eura z různých zemí, kartičky hokejistů, obrázky z banánů a také modely autíček a motorek. Sbíral i další věci, jako například plechovky od nápojů, ale postupně zjistil, že vše schraňovat nemůže. A tak své koníčky trochu omezil.
Autorka květinových kuchařek doporučuje natrhat si listy pampelišky lékařské a jí podobných jedlých rostlin.
Každý pátek v 18 hodin vám nabízíme pořad plný informací, rad a inspirace z oblasti hobby.
Každý pátek v 18 hodin vám nabízíme pořad plný informací, rad a inspirace z oblasti hobby.
Koronavirus zamíchal i s plány plzeňských skalničkářů. V uplynulých letech pořádali vždy po dvou výstavách, na jaře a na podzim. Letos své pěstitelské úspěchy prezentují pouze na přelomu srpna a září.
Svůj úplně první obal od žvýkačky dostal ve třinácti letech od spolužáka a pak ho dlouho nosil v tramvajence. „Ta žvýkačka provoněla celou třídu,“ vrací se do klukovských let sběratel Daniel Jahn ze Stříbra.
Každý pátek v 18 hodin vám nabízíme pořad plný informací, rad a inspirace z oblasti hobby.
Jedná se o dřínky, hloh, trnky, jeřabiny a další plané ovoce. „Letos bude opravdu dobrá úroda. Hodně pršelo, takže plody se pěkně nalily,“ raduje se Jana Vlková, „zbyde tedy i na nás. Loni všechno ozobali ptáci.“
Najděte si to své v pořadu určeném pro vás a vaše koníčky.
Aktuální díl představuje zajímavé živé ploty z bambusu, poradí, jak předejít závadám na zahradních pomocnících se spalovacími motory a také se zaměřuje na pravidelnou údržbu plastových, dřevěných nebo hliníkových oken.
Červen a červenec je pro kaktusy požehnáním, kvetou a kvetou. Rozkvetlý skleník tak má i pan Rudolf Marek z Černošína, který kaktusy pěstuje už víc jak 15 let.
Aktuální vydání Hobby magazínu speciál nabízí rady nejen ohledně koupání psů. Poslechnete si informace také o tzv. burze rostlin v areálu DEPO 2015 a s mykologem probereme i některé holubinky.
A třetinu těch okrasných má na své zahradě pěstitel hlíznatých rostlin a cibulovin Pavel Novák. Sušený okrasný česnek vám ve váze vydrží celý rok.
V Obci Chřebřany na Domažlicku se nachází Karačájevský dvůr, kde chovají vzácné koně z Kavkazu. Jedná se o největší chov karačájevských koní v Evropě. 19. července můžete hřebčín navštívit v rámci dne otevřených dveří.
Přerostlé drápky psovi vadí při chůzi. „Někdy se opírají až moc o zem a pejskovi se bortí klenba tlapky,“ upozorňuje na zdravotní riziko příliš dlouhých drápků Eva Durasová, majitelka psího salonu.
V bytě o výměře 30 m2 má sběratelka Božena Rambalová z Plzně na 2000 starožitných hraček. Sama si nechala jednu skříň, postel a kuchyňku, zbytek patří medvídkům, panenkám, mechanickým a dřevěným hračkám.
Mezi houbaři oblíbený hřib dubový (Boletus reticulatus) se objevuje jako první ze skupiny pravých hřibů. Začíná růst už koncem května, nejvíc jich ale můžeme najít v červnu. Na Plzeňsku se této houbě říká dubák.
„Málo lidí ví, že se tato rostlina řadí mezi jehličnany, její listy jehlice vůbec nepřipomínají. Je to živá fosilie, na území dnešní Evropy a Severní Ameriky byla rozšířená už před asi 270 miliony lety,“ říká pěstitelka bylin Štěpánka Janoutová.
Je hřib kovář /Neoboletus luridiformis/ jedlý nebo nejedlý? Předseda Mykologického klubu Plzeň Zdeněk Hájek sezónním houbařům odpovídá: „Za syrova je jedovatý. Po delším vaření jeho jedovatost zmizí a jde o ceněnou jedlou houbu.“
O tom, co dokáže houba „silák“, se na vlastní oči přesvědčil i mykolog Zdeněk Hájek: „Ano viděl jsem to. Pečárka opásaná /Agaricus bitorquis/, když začíná růst, opravdu často protrhne asfalt nebo i nadzvedne dlažební kostky. Je to velmi vitální houba.“
„Letos pořádám pouze jedinou kosatcovou výstavu, díky tomu nemusím šetřit žádné stvoly pro další akce. Takže do Nepomuku dovezu maximum kosatců, které zrovna na zahradě pokvetou,“ těší se na víkend pěstitel hlíznatých rostlin a cibulovin.
Při pořizování štěněte člověk s nějakou tou loužičkou nebo bobečkem v bytě předem počítá. Ani největší milovník psů si však nepřeje taková nadělení uklízet dlouhodobě. Jak tedy štěňátko naučit vyměšovat při venčení, mimo domov?
Dobromyslový nebo také oreganový olej se nejčastěji užívá za účelem harmonizace psychiky a usnadnění trávení. Podle fytoterapeutky Moniky Šedivcové má i další pozitivní vliv na lidský organismus.
Nemáte zahrádku, a přesto byste rádi jedli vlastní brambory? Zkuste je vysadit na balkón.
Přezdívá se mu kamčatská borůvka, jeho plody vzhledem, chutí, vůní i barvou připomínají borůvky. Správně je to zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica). Podle pěstitelky Štěpánky Janoutové tento keř plodí každému.
Nejzajímavější poslech a nové pořady ti budeme pravidelně zasílat na e-mail.
Nejlepší české podcasty zdarma na jednom místě. Poslouchej, bav se, vzdělávej se…