Hobby magazín speciál: Přes 40 želv má na zahradě chovatel z Tachovska a přibývají další
Želví zahrada v Dubci se může pochlubit devíti druhy želv, celkem se jich tam pohybuje 42 kusů.
Želví zahrada v Dubci se může pochlubit devíti druhy želv, celkem se jich tam pohybuje 42 kusů.
Jde o poměrně robustní a tvrdou holubinku s mírnou chutí a ovocným pachem. Nacházet holubinku olivovou můžeme od konce léta.
Kam se hortenzie hodí, jakou potřebují půdu, kdy je zastřihovat, jak velké mají květy a zabarvení, To vše se dozvíte v Hobby magazínu speciál.
Jak upozorňuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová, chladné noci a ranní rosa kotvičníku neprospívají. Přispívají k napadení rostliny plísněmi.
Paní Jana Černá bydlí v domečku v Trpístech na severním Plzeňsku. Dům si opečovává a zdobí vlastními výtvory.
V kuchyni můžeme se slunečnicovými poupaty zacházet buď jako s artyčoky, nebo jako se zelenými fazolkami. Což si mnohokrát ověřila autorka květinových kuchařek Jana Vlková.
Až milion korun můžete získat jako dotaci od státu na opravu domu z programu Oprav dům po babičce.
Kdy a jak řezat živé ploty? Kdy je vysazovat? Na jaře, v létě nebo na podzim? Radí plzeňský zahradník Přemysl Písař.
Eva Kaurová ze Stříbra už před pár lety překročila padesátku a teď si začíná plnit sny. Kamarád ji vyhecoval, ať zkusí potápění. Tak se stalo před pěti lety a od té doby je z Evy zkušená potápěčka.
Krátké zápisky, fotografie, vstupenky, ale třeba i kamínek nebo mušličku od moře můžete mít pohromadě ve scrapbookovém albu. Jeho výroba bude bavit vás i děti.
Máte problémy se zahradní technikou? Za spoustu z nich si ale můžeme sami. Například benzín do sekaček, pil a křovinořezů by neměl být starší než 1 měsíc od tankování.
Bulharskému taratoru se česky říkává studená polévka. Podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové je kulinárně příbuzný s řeckým jídlem tzaziki.
Obecně afrikán neboli aksamitník platí za bylinku proti nevolnosti od žaludku. Jak vyzdvihuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová, odvar z kořene této rostliny má silný projímavý účinek.
Dům historie Přešticka v Přešticích zve na výstavu Správná dvojka – medvídek a panenka. Výstava zaplnila hračkami ze soukromé sbírky Boženy Rambalové polovinu přízemí.
Anglické svatojánské pickles. To je další název neobvyklé pochoutky s lahodně kořeněnou kyselou chutí, která nepřestane překvapovat vaše hosty a podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové ani vás samotné.
Karla Kadečková z Břetislavi na Tachovsku se může pochlubit velkou sbírkou klasických kočárků. Nejstarší je dokonce až z roku 1860.
Když se potřebujete zbavit hlenů hluboko v dýchacích cestách, je vrbina penízková ideální bylinkou. Bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová ji doporučuje také na problémy s pokožkou.
Zaměříme se na správné Ph vody, bazénovou chemii, ale i na možné úspory při ohřevu vody. Radí bazénový technik Martin Zikula.
Jak prodloužit životnost zahradního nábytku a pergol? Zkuste ho napustit lazurou. Radí Josef Béhm, malíř a lakýrník z Domažlic.
Smrže sice na pohled nepůsobí vábně, ale o to lépe chutnají. Podle mykologa Zdeňka Hájka můžete tyto houby sušit, nakládat i si z nich připravit různá jídla.
Dejte si chřest, dokud je mladý a čerstvý. Nic neodkládejte, ať to neuvadne, vyzývá Jana Vlková.
Vlhko a stín, takové podmínky vyhovují kapradinám, včetně těch pokojových. Proto se jim bude dařit např. ve vaší koupelně, pokud tam ovšem máte aspoň malé okno. Úplně bez světla se totiž ani kapradiny neobejdou.
Nahradí třeba akumulátorová sekačka tu benzinovou? Bude dost silná? Vyplatí se počáteční větší investice? Odpovídá prodejce zahradní techniky a servisní technik Michal Zbráš.
Když pampelišky rozkvetou, jejich listy hořknou. Aby vám i nadále chutnaly, zkuste je spařit. Podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové by to mělo hořkost pampeliškových listů zmírnit.
Víte, že když si necháte namontovat kuchyňkou linku od prodejce, zaplatíte v celkové ceně nižší DPH? Nejen to uslyšíte od Tomáše Sysla z Institutu zdravého bydlení.
Bärbel Jílková z Tachova ráda maluje, ale jenom plátno a papír jí nestačí. A tak si zkusila netradičně pomalovat vajíčka.
Plzeňská lektorka výtvarných technik Blanka Piškulová hračku vyrobenou z papírového kelímku pojmenovala Vtipné kuře. Jako první ji otestoval její pětiletý syn a z hopsajícího kuřátka byl nadšený.
Drátovanou hlavičku zajíčka můžete použít jako přízdobu na pytlík s velikonoční nadílkou nebo s vajíčky pro koledníky. Bude se dobře vyjímat na velikonočním stole, může posloužit i jako závěsná dekorace.
Velkou velikonoční inspiraci najdete v podkroví Domu historie Přešticka v Přešticích. Na výstavě Paličkovaná a malovaná krása svou tvorbu představuje devět známých výtvarnic.
Na jaře buďte opatrní, abyste listy jedovaté konvalinky nezaměnili s jedlým česnekem medvědím. Pokud ji dáváte do vázy s jinými květinami, předejděte tomu, aby je zlikvidovala.
S Martinem Havlíkem, učitelem odborných předmětů Hotelové školy v Plzni na Borech a šéfkuchařem Gourmet clubu Bezejmenná se začneme připravovat na Velikonoce.
V řadě evropských zemí jehněčí maso nesmí chybět na tradiční velikonoční tabuli, vnímáme je jako symbol jara a nového života. Ve svých jarních receptech toto maso neopomíjí ani autorka květinových kuchařek Jana Vlková.
Nevšedního koníčka má Rostislav Job ze Stříbra. Chová osm alaskanů husky. Tito psi nejsou jen na procházky a mazlení, jak by se mohlo zdát, jde totiž o velmi živé plemeno, které stále potřebuje pohyb. Rostislav se s nimi věnuje mushingovému sportu.
Obuv a oblečení z materiálů na bázi hub si můžete koupit už teď. Vzhledem k narůstajícím nárokům na udržitelnost a ochranu životního prostředí je pravděpodobné, že jejich výroba se postupně rozšíří.
I přes zdražení poplatků v letošním roce svého koníčka sportovní rybáři nezavrhli. Podle technika Hynka Dorta našly zájem v rybaření i děti.
Botanický název divokého chřestu je chmel otáčivý. Brzy budeme moci sbírat jeho výhonky. Těšte se na něj a na první jarní lupení spolu s autorkou květinových kuchařek Janou Vlkovou.
Svícník je velmi dekorativní pokojovka. Při dodržování rad designérky pokojových rostlin Simony Bratršovské ho dokáže pěstovat i začátečník.
Součástí statku Lüftnerka v plzeňské zoologické zahradě je expozice Česká řeka. Vidět tam můžete vydry říční a sladkovodní ryby, které se vyskytují v České republice.
Zveme do Domu historie Přešticka v Přešticích. Josef Němeček s přáteli zde v podkroví nainstaloval obří kolejiště s desítkami lokomotiv a vlakových souprav.
Autorka květinových kuchařek Jana Vlková říká domácí foie gras jemné paštice z husích jater. V zimě ji zdobí sušenými květy česneku, měsíčku nebo chrpy.
Marcela Janská z Plzně se označuje za průvodkyni laskavým minimalismem. Jak říká, téměř 10 let minimalistické praxe ji naučilo být tolerantní a nevyžadovat od sebe ani ostatních život jen s minimem věcí.
Plzeňský zahradník Přemysl Písař radí, proč se nevyplatí prořezávat ovocné stromky v lednu, i když právě teď na to máme čas. Naučíme se i základní řezy, které by měly stromek posílit a zvýšit úrodu.
V Hobby magazínu speciál přinášíme recepty na jitrocelový a na zázvorový sirup. Jsou dobré na kašel, imunitu a trávení.
Malovat začal před necelými 4 roky, nejvíc ho oslovil akvarel. Své obrazy už vystavuje. Jedno z jeho děl je na přebalu knihy poezie anglického autora, další zdobí originální plesové šaty. Seznamte se s Ladislavem Lamanaiem Sedlákem.
Údajně už staří Keltové si vzájemně dávali živé rostliny, když jim začínal nový rok. Datem se s nimi neshodneme, ale zvyk darování rostlinky pro štěstí přetrval dodnes.
Některé panenky Blanky Křížové z Plzně připomínají slavné prvorepublikové herečky, Anny Ondrákovou, Věru Ferbasovou a další, záměr to prý ale není. Dílem paní Blanky jsou od hlavy k patě.
Výstava s názvem Když k nám přišel Ježíšek je koncipována jako procházka vánočními místnostmi a dárky pro děti od počátku 20. století.
Jak prodloužit životnost vánočních stromků a jak se postarat o vánoční hvězdu poradí plzeňský zahradník Přemysl Písař.
Balkón nebo chladná místnost v domě, to jsou podle perníkářky Ludmily Fliegelové z Domažlic správná místa pro skladování perníčků. Vhodnými obaly jsou plastové nádoby, plechové dózy i potravinová fólie.
Jak se na Štědrý den a Boží hod vánoční stravovali naše prababičky a pradědečkové? Porovnejte svůj jídelníček s jejich. Prolistovali jsme staré tiskoviny.
Jarmila Straková z Andělic má Vánoce opravdu ráda, a tak si každoročně svou domácnost zdobí spoustou dekorací vlastní výroby. Ve stříbrském muzeu teď vystavuje svůj keramický betlém. Je keramický, tónovaný do přírodních barev a je perlou její velké sbírky betlémů.
Na zhotovení svícnu se dobře hodí troudnatec pásovaný, jeden z nejbarevnějších víceletých chorošů. Do lesa si pro něj můžete zajít kdykoli, je ovšem třeba ho před použitím řádně vysušit.
Kde nakupovat vánoční dárky? V kamenném obchodě nebo v internetových eshopech? Obojí má svá pro i proti. Srovnává JUDr. Václav Havlík ze Sdružení ochrany spotřebitelů v Plzni.
Žaneta Rudolfová z Kostelce nedaleko Stříbra má domeček a v půdním prostoru si udělala malý ateliér. Pořád totiž něco vyrábí a zkouší. Umí si udělat mýdélka, ušít různé věci, vyrobit si dekorace do bytu. A také adventní věnce. Letos se rozhodla, že zkusí trochu jiné adventní věnce, s minimem chvojí, nebo úplně bez. S návrhy jí pomáhá devítiletá dcerka Anabel.
„Nechávám děti těsto zadělávat a modelovat, prostě se s ním mazlit, těsto je krásná hmota,“ říká autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Podle ní nejde jen o zábavu, ale o přípravu na život, investici do budoucna.
Pokud se pes bojí hlučných zvuků, měl by být o čertovském řádění a o silvestrovských a novoročních oslavách zavřený v místnosti, kde si nemůže ublížit a odkud nemůže utéct. V ideálním případě mu tam dělejte společnost.
Víte jaké stromy můžete porazit bez povolení a kdy k tomu musíte mít vydaný souhlas? Vysvětluje Jiří Vlček z odboru životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje.
Listopad je měsíc kořenových zelenin. A také už jsme rádi, když jsou jídla teplá. Oboje zohlednila autorka květinových kuchařek Jana Vlková při výběru receptu pro nadcházející chladné dny.
Zimování suchozemské želvy v ledničce je možnost pro chovatele bez zahrady a studeného sklepa. Pokud chováte želvu v bytě a chcete ji zimovat, bude lednice tím správným místem.
Zavál vítr spadané listí ze sousedovy zahrady na váš pozemek? Rozrostly se jeho stromy tak, že jsou jejich větve na vaší zahradě? Máte problém s prorostlým živým plotem souseda do vašeho plotu? Nejenom na tyto otázky odpovídá Václav Havlík z plzeňského Sdružení obrany spotřebitelů.
Při vaření se toxin zničí už při 40 °C a konzumace čirůvky fialové se pak nemusíte obávat. Předseda Mykologického klubu Plzeň Zdeněk Hájek doporučuje houbu pro jistotu tepelně zpracovávat několik minut.
Představujeme tzv. prostokořené stromky. Jak je vybírat vybírat, jaké jsou jejich výhody na rozdíl od stromků v balu nebo kontejneru a jak je vysazovat radí plzeňský zahradník Přemysl Písař.
Jsou celoročně plodící jahody opravdu tak špatné? Vše vysvětluje plzeňský zahradník Přemysl Písař a zaměří se i na bezúdržbové záhony s netkanou textilií, které někteří odborníci nedoporučují.
Paní Iva na lásce nešetří. Když něco miluje, tak toho musí mít co nejvíce! A protože ráda servíruje na cibulákový servis, musela k němu přidat i mnoho dalších kousků. Tak se postupně do její kuchyně a jídelny stěhovaly další a další modrobílé věcičky.
Štěpánka Janoutová ze Sedlecka na Rokycansku zná desítky pokojových rostlin s léčivými účinky. Osmdesát z nich zahrnuje kniha Pokojovky pro zdraví a na talíři, kterou bylinkářka sepsala se svojí kamarádkou Jolanou Šopovovou.
Dřevo voní a v krbových kamnech vytváří krásnou světelnou atmosféru. Aby dobře hřálo, musí být suché.
Od srpna do listopadu můžete s trochou štěstí najít jedlou, ale poměrně vzácnou houbu hřib příživný. Patří mezi nepravé hřiby a už podle názvu jde o parazitickou houbu.
Počet zadržených povolenek k rybolovu roste, a to nejenom u českých rybářů, ale i u cizinců, potvrdil v našem vysílání Hynek Dort, technik Územního svazu Českého rybářského svazu v Plzni.
Kardamom je po šafránu a vanilce 3. nejdražším kořením světa. Setkat se můžete se zeleným a pak s vzácnějším černým kardamomem. Slouží nejen jako koření, přes 3000 let jeho léčivých účinků využívá ajurvédská medicína.
Letošní vedra dávají zabrat nejen lidem, ale i zahradním bazénům. Jak je udržovat, aby v nich byla čistá, nezapáchající voda?
Profiterolky jsou populární ve Francii, jedná se o klasický francouzský cukrářský výrobek. Autorka květinových kuchařek Jana Vlková je ozvláštňuje fenyklovým květem.
Třezalka tečkovaná je známá a oblíbená léčivka především v případě psychických a ženských hormonálních potíží. Pozor ale na interakce s léky.
Jak bojovat proti plísním, houbám, plžům, mlžům, sviluškám a spoustě dalších škůdců na našich zahradách radí plzeňský zahradník Přemysl Písař.
Jak upozorňuje pěstitel hlíznatých a cibulových květin Pavel Novák, u kosatců hrozí přehnojení, zejména dusíkem.
Paní Iva žije v Hradci Králové v domečku, který si vysnila a vyzdobila podle svého. Ona i její manžel jsou vášnivými sběrateli všeho možného, od biblí, obrázků, přes nádobí a sklo, až po panenky či další hračky. Dům je krásně uklizen, převládá starší renovovaný nábytek, který je doplněn originálními dekoracemi a hlavně panenkami.
Jaký gril je pro grilování masa, ryb, uzenin a zeleniny nejlepší? Radí a porovnává šéfkuchař Gourmet clubu Bezejmenná a učitel odborných předmětů na Hotelové škole v Plzni u Borského parku Martin Havlík.
Rozmarýn je podle kořenáře Jaroslava Dobiáše nepostradatelný u většiny italských receptů. Také je součástí francouzské provensálské směsi.
Pověst o rozmarýnu vypráví, že přes něj Panna Marie přehodila svůj plášť, když s Josefem a malým Ježíškem odpočívali na útěku do Egypta. Původně bílé kvítky rostliny se v tu chvíli změnily na modré.
Při grilování zkuste i brambory, houby, ovoce a zeleninu. Brambor může chutnat bramborověji a zelenina, ovoce nebo houby dostanou jinou dimenzi, tvrdí kuchař Martin Havlík.
Teplé a slunné počasí přímo vyzívá k nejrůznějším opravám. Třeba k nejrůznějším opravám a nátěrům dřevěných plotů u chat a chalup.
Martin Havlík, učitel v Hotelové škole v Plzni na Borech a také šéfkuchař Gourmet klubu Bezejmenná poradí, jak vybírat kvalitní uzené maso a poradí i s nádivkou.
Sezóna vesnovky obecné z hlediska kulinárního netrvá příliš dlouho. Podobně jako u brokolice se v kuchyni využívají ještě nerozvitá květenství.
Už od prosince se na statku Lüftnerka rodí a líhnou mláďata, takže jaro tam začalo opravdu brzy. Aktuálně můžete ve výbězích a kotcích vidět jehňata a malé králíčky.
Od 1. dubna můžeme jezdit na letních pneumatikách. Vyplatí se přezout teď? Nebo ještě počkat?
Vzpomínáte na staré velikonoční pohlednice, na kterých jste obdivovali krásné kraslice? A také vajíčka oblepená slámovými kousky, tak, jako to dělají na Hané? Přesně tyto pohlednice byly námětem pro paní Věru ze Stříbra.
Podobný velikonočnímu kaktusu je vánoční kaktus, rozdíly mezi nimi popisuje designérka pokojových rostlin Simona Bratršovská.
Do čaje, na chleba i do polévek a dalších jídel už je možné přidávat jarní bylinky. Jako první raší trvalky, které můžeme nacházet při svých procházkách v přírodě.
Veterinář Radek Protiva zdůrazňuje, že je třeba zjistit, proč zánět v uchu vznikl. Proto by nemocné zvíře měl vyšetřit zvěrolékař.
Exponáty do Sokolova zapůjčila Líza Honomichlová z Černošína, tamní muzeum výstavu knoflíků pořádá do 27. března.
Jabloň Rubín je klasická česká odrůda. Na rozdíl od jiných jabloní vytváří květní pupeny jenom na konci jednoletého výhonu.
Na samotě u lesa v domě, kde kdysi byla rasovna u Zichova u Kolovče, bydlí Líba Lásková. Chová domácí zvířata, šije, renovuje a nejraději opravuje starý nábytek.
I když si na jaro ještě počkáme, už teď můžeme začít s přípravou země na pěstování prvních sazenic doma. Tedy těch, kterým trvá vyrůst delší dobu.
I když si na jaro ještě počkáme, už teď můžeme začít s přípravou země na pěstování prvních sazenic doma. Tedy těch, kterým trvá vyrůst delší dobu.
Únava, malátnost, špatný spánek, to vše může být důsledkem krátkých zimních dnů téměř bez slunečního svitu. Jak si pomoci?
Před mrazy by měli své vodoměry chránit zejména obyvatelé chat a chalup ve vyšších oblastech, do kterých nejezdí během zimy pravidelně. A to jak vodoměry ve venkovních šachtách, tak i ty ve sklepích.
Měšťanský pivovar v Plzni zřejmě už od svého založení až do roku 1911 ve vánočním čase vystavoval černé pivo, aby hospodyňky mohly připravit kapra na černo.
O svátku svaté Barbory natrhané větvičky ovocných stromů a tzv. zlatého deště dřív sloužívaly nejen jako okrasa, ale také jako prostředky k věštění budoucnosti.
Martin Rybecký ze Stříbra ve volných chvílích vyrábí dřevěné sochy. Nikdy si nepřipravuje žádný nákres, ani nehledá předlohu v jiných dílech. Prostě vezme do ruky dřevo, přistaví si bedýnku s nářadím a začne sochat.
Po skončení cyklistické sezóny byste se měli postarat o pneumatiky, brzdy, brzdovou kapalinu, tlumiče, řetěz a u elektrokol i o akumulátor. A co dělat, když jezdíte celoročně?
Nejzajímavější poslech a nové pořady ti budeme pravidelně zasílat na e-mail.
Nejlepší české podcasty zdarma na jednom místě. Poslouchej, bav se, vzdělávej se…