Kuchařské čarování

Pravidelná porce inspirace a receptů pro všední i sváteční vaření.

UvádíČeský rozhlas

Všechny epizody

Kuchařské čarování: Vaření z mrkve a také cukety

Tipy na cuketové placky s mletým masem, mrkvové bramboráky, indické mrkvové kari, mrkvanské lívanečky a další kuchařskou inspiraci nabízí ve svém pořadu kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Kuchařské čarování s česnekem a k tomu jeden sladký recept

Pozitivní vliv česneku na naše zdraví a také recepty na česnekové máslo, česnekové brambory, asijský bůček, ale i baklavu připomíná ve svém Kuchařském čarování kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Inspirace z arabské kuchyně

Kuskus, bulgur, falafel, hummus, kebab i baklava. Recepty, které pochází z arabské kuchyně, připomíná ve svém pořadu Kuchařské čarování kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Inspirace z kuchyní Dálného východu

Rýžový salát, omáčka teriyaki podomácku, sladkokyselá čína, dezert z rýže a další recepty z asijské kuchyně nabízí ve svém Kuchařském čarování kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Kuchařská inspirace posbíraná křížem krážem Evropou

Rybí polévka, která se tradičně připravuje na pobřeží Severního moře, originální italské těstoviny podle Jamieho Olivera, belgická pivní omáčka s masovými knedlíčky a vafle. Rozličné recepty z celé Evropy nabízí ve svém pořadu kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Borůvkové Kuchařské čarování

Kynuté knedlíky se žahourem a knedlíky chlastací, borůvkový koláč. Recepty na dobroty z fialových plodů lesa už tradičně na začátku prázdnin nabízí ve svém pořadu kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Pestré letní Kuchařské čarování – saláty, zeleninový puding, rychlý koláč na různé způsoby

Recept na grilovaný salát, salát z rýžových nudlí, starodávný nákyp a „fofr koláč“ v několika variacích nabízí ve svém pořadu kulinář Petr Stupka. Poslechněte si jeho inspiraci pro letní vaření a pečení.

Kuchařské čarování: Francouzská gastronomická inspirace

Saláty, palačinky, prasečí nožička v rosolu, ganache. O gastronomické zážitky a inspiraci z pobytu ve Francii se ve svém Kuchařském čarování podělí kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Dobroty z jahod a tipy pro grilování

Jahodový tartar, jahody se šlehačkou, osvěžující polévka a další inspirace pro využití prvního letního ovoce. K tomu upozornění na grilovací nešvary. K poslechu Kuchařského čarování zve kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Odpovědi na kulinářské a kuchařské dotazy posluchačů

Poradnu pro posluchače otevřel tentokrát ve svém Kuchařském čarování kulinář Petr Stupka. Velkým tématem bylo grilování a podělil se také o sedmero nápadů, co vařit.

Kuchařské čarování: Ohlédnutí za chřestovými slavnostmi a tipy pro domácí grilování

Chřest a grilování. Dvě témata, která patří k přelomu jara a léta, si vybral pro své Kuchařské čarování kulinář Petr Stupka. Nabízí opět porci inspirace a receptů pro vaše vaření.

Kuchařské čarování: Chřestové Kuchařské čarování

Asparagus je tentokrát tématem rozhlasové inspirace kulináře Petra Stupky. Připomene, že chřest je zdravý, vysvětlí, jak ho připravit před vařením, a doporučí své osvědčené recepty.

Kuchařské čarování: Gastronomické kreace z mletého masa a chřestu

Zaručené recepty a fígle kulináře Petra Stupky na pochutiny z mletého masa. Připravte si ho na gril nebo jako fašírku, která má různé využití. To vše doplní tipy na jídla s chřestem.

Kuchařské čarování: Očistné a omlazující účinky mladých výhonků chřestu znali už naši prapředkové

V Kuchařském čarování budeme kombinovat různé druhy salátů. Něco jiného je ale vánoční bramborový salát, který je nutné nechat nejlépe do druhého dne uležet. Jsou ale naopak saláty, které se například v restauracích, nebo i domácnostech míchají a připravují až na stole před zraky stolovníků. To vše kvůli čerstvosti.

Kuchařské čarování: Vajíčkové Kuchařské čarování

Vejce patří na stůl denně, říká kulinář Petr Stupka. Existuje celá řada možností, jak je upravit. Některé ze způsobů připomene ve svém Kuchařském čarování.

Kuchařské čarování: Velikonoční pokrmy z Doudlebska a další sváteční inspirace

Recept na velikonoční sekanou a inspiraci z kapitoly věnované svátkům jara z nové knihy Jana Šimánka Doudlebsko v kuchyni a u stolu přináší ve svém pořadu Kuchařské čarování kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Sladké předvelikonoční Kuchařské čarování

Jidáše, italské holubice, mazanec, syrný koláč. Sladké velikonoční recepty nabízí ve svém Kuchařském čarování kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Kuchařské čarování se zeleným lupením

Jarní zelené lupení je něco, co by ve vaší kuchyni rozhodně nemělo chybět, zdůrazňuje kulinář Petr Stupka. Nabízí proto recepty na špenátovou roládu či kopřivové variace.

Kuchařské čarování: Slanečková inspirace a slané i sladké placky

Recepty na slanečkové brambory, zapékané filety, placky z naklíčené čočky, luštěninové variace na bramborák a další nabízí ve svém Kchařském čarování kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Zelené jarní lupení v kuchyni

Naši předkové dobře věděli, jak mocné jsou všelijaké jarní výhonky, kvítky, pupeny. Inspiraci na využití zeleného lupení v kuchyni proto nabízí ve svém Kuchařském čarování Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Inspirace na karnevalové sladkosti ze světa

Tučným úterým končí masopust neboli fašank či karneval. Při této příležitosti se ve světě připravují nejrůznější dobroty. Petr Stupka ve svém pořadu mimo jiné nabídne recepty na karibské masopustní koblížky, sicilské trubičky a severské žemle.

Kuchařské čarování: Jak v kuchyni využívat rozličné koření, bylinky, listy a semena

Důležitou součástí jídla, která často určuje jeho charakter, je koření. Kuchaři mohou využívat rozličné druhy koření, bylin, listů a semen. O některých z nich mluví ve svém pořadu kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Polévka je grunt. Kterou si uvařit? Inspirujte se tipy kulináře Petra Stupky

Vyvařená volská oháňka, asijská polévka, gulášová, hrstková. Recepty na některé své oblíbené polévky nabízí v pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Polévka je totiž podle něj grunt, jak říkaly i naše babičky.

Kuchařské čarování: Cibule jako nepostradatelná ingredience pro vaše vaření

Naši předkové cibuli přisuzovali mocné magické účinky, zcela zásadní je její role v kuchyni. Recepty, které se bez cibule neobejdou, připomíná ve svém pořadu kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Kysané zelí v hlavní roli

Poklad pro naše zdraví a velmi cenná potravina, to je kysané neboli kvašené zelí. To věděli už naši předkové. Inspiraci pro jeho využití v kuchyni přidává kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Kulinářské tipy pro předvánoční čas – cukroví a vaření v jednom hrnci

Jak připravit vánoční cukroví v bezlepkové variantě? To je jeden z tipů, které nabídne kulinář Petr Stupka v adventním Kuchařském čarování. Zaměří se ale také na vaření v jednom hrnci.

Kuchařské čarování: Starodávné předvánoční pečení

První adventní Kuchařské čarování zavoní. Kulinář Petr Stupka v pořadu nabídne starodávné recepty na chlebíček, suchary a další pečivo. Zodpoví také některé dotazy posluchačů.

Kuchařské čarování: Inspirace ze starých kuchařských spisů české, bavorské i rakouské strany Šumavy

Kouzla a čáry Petra Stupky budou v Kuchařském čarování tentokrát staré a často zapomenuté pošumavské recepty, mimo jiné například z knihy Kuchyně staré Šumavy od Václava Malovického, který recepty zaznamenal. Petr Stupka doplní i své tipy a rady.

Kuchařské čarování: Inspirace z italské kuchyně

Recepty a kulinářské tipy vycházející z jídelníčku italského národa nabízí ve svém pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Zelí a jeho využití v kuchyni

Jak se zelím nakládali naši předkové a jak ho můžete upravit moderně? Odpovědi dává ve svém pořadu Kuchařské čarování kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Ryby a také červená řepa na našem stole

Recept na silnou rybí polévku, candáta nebo kapra a také tip na úpravu červené řepy nabízí ve svém pořadu kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Bramborová kulinářská kouzla

Štouchané brambory, bramborová kaše , bramborový dort a bramborový koláč. Tradiční i originální recepty nabízí ve svém pořadu kuchař Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Jídlo v dobách svatého Václava a podzimní menu

Cesta do kulinářské historie a potom ryze současné recepty pro sváteční příležitost. K poslechu zve kuchař Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Inspirace ze Štrúdlfestu a kouzla s houbami

Speciálně upravený vepřový bůček, několik inspirací na téma štrúdl a závin a houbové speciality. Tipy pro vaší kuchyni tradičně nabízí kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Kapr ve dvou úpravách s rychlým salátem a záviny

Recept z Kaprobraní v Lomnici nad Lužnicí a inspiraci na nacházející Štrůdlfest v Dolním Dvořišti nabízí ve svém pořadu kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Nakládání a zavařování

Tipy na zpracování zeleniny, která dozrává na našich zahradách, nabízí ve svém pořadu kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Recepty, na které se posluchači Kuchařského čarování často ptají

Jak připravit hořčicový originální francouzský dresink na salát, rajčatovou omáčku na pizzu, plněné alsaské zelí nebo prachatický koláč, poradí Petr Stupka. Reaguje tak na časté dotazy posluchačů pořadu Kuchařské čarování.

Kuchařské čarování: Kuchařská kouzla s rajčaty a paprikami

Jak si vychutnat lečo v různých obměnách, radí ve svém pořadu kulinář Petr Stupka. Inspirujte se jeho recepty, které se obzvlášť hodí na konec léta.

Kuchařské čarování: Recepty z rajčat. Zapečte je, připravte polévku a domácí kečup

Konzumace rajčat je jednoznačně vhodná, a to především v této době, kdy hojně dozrávají. Rajská jablíčka zlepšují náladu, podporují tvorbu všech hormonů, umí uklidnit náš noční odpočinek, posilují imunitu i zlepšují zažívání.

Kuchařské čarování: Mrkev v kuchyni. Zkuste mrkvance, lívanečky, dort nebo zlivského mrkvokapra

Kolik znáte pokrmů z mrkve? Dušená mrkev s masem, mrkvový salát… To je česká klasika, ale dobrých jídel z této zeleniny existuje mnohem víc. Inspirujte se recepty kuchaře Petra Stupky.

Kuchařské čarování: Vaření s cuketami

Recepty, v nichž hlavní roli hraje letní zelenina, která se hojně nachází na našich zahradách, nabízí ve svém pořadu Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Zapečené cukety na tři způsoby, placky, smažená cuketa

Gratinované, česky řečeno zapékané, cukety můžete připravit na mnoho způsobů. Pokrm může mít konzistenci sekané fáše ztužené vejci nebo můžete zvolit vrstvení jednotlivých surovin, které nakonec zalijete vejci rozšlehanými ve smetaně. V pokrmu by neměl chybět sýr.

Kuchařské čarování: Houbařská kuchařská inspirace

Recepty na pochutiny z hub již tradičně v létě ve svém pořadu nabízí kulinář Petr Stupka. Přemýšlíte, jak využít úlovky z lesa v kuchyni? Poslechněte si Kuchařské čarování.

Kuchařské čarování: Co uvařit z hub? Jihočeský hubník, hřibový nákyp, koláč i placky

Houby patří k létu. Vedle nesporných výživových hodnot je třeba ocenit jejich aroma a chuť. Každý druh nabízí svébytné odstíny, a tak lze připravit mnoho variací na jeden recept.

Kuchařské čarování: Dobroty z borůvek

Recepty na borůvkové knedlíky, vdolky i bábovku, ale také připomenutí blahodárných účinků plodů, které můžete sbírat v našich lesích. Borůvkám věnoval svůj pořad kulinář Petr Stupka. Poslechněte si jeho inspiraci pro sváteční i běžnou kuchyni.

Kuchařské čarování: Jídla z grilu, roštu, kamene či ohniště

Odpovědi na otázky o grilování. Fígle a dobré rady kulináře Petra Stupky i posluchačů Českého rozhlasu České Budějovice.

Kuchařské čarování: Marinování, předpékání a další užitečné tipy pro grilování

Recepty na marinády, předpékací kouzlo, mleté a sekané maso na grilu i sladká tečka. Inspiraci pro venkovní přípravu jídla nabízí ve svém pořadu kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Grilovací kouzla

Recept na krůtí biftečky se sýrem a další inspiraci pro venkovní grilovačku nabízí ve svém pořadu kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Chřest v hlavní roli

Recept na chřestové jarní ragú a další tipy pro využití této rostliny v kuchyni nabízí ve svém pořadu kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Jehněčí a kůzlečí maso, odpalované těsto, žloutkový krém a salátové zálivky

Kulinář Petr Stupka odpovídá na dotazy posluchačů. Poradí tak například, jak zpracovat jehněčí a kůzlečí maso, nebo prozradí recept na svůj žloutkový krém.

Kuchařské čarování: Jarní podmáslová polévka

Dávno zapomenuté recepty mají své kouzlo, které stojí za to objevit. Mezi takové pokrmy patří jarní podmáslová polévka, připomněl ve svém pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Italský sekaný řízek se sýrem

V originále se tento sekaný řízek připravuje z telecího masa, ale můžete snadno použít maso kuřecí nebo ještě lépe krůtí. V Itálii pochopitelně používají parmazán nebo jiný tvrdý sýr (grana padano, pecorino). Pokud použijete místně oblíbený polotvrdý sýr, jako je cihla a podobně, pak ho nastrouhejte dvakrát více než parmazánu.

Kuchařské čarování: Mleté maso v různých proměnách

Recept na italský máslový řízek a další tipy pro zpracování mletého masa nabízí ve svém kulinářském pořadu Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Piškotové čarování veskrze sladké

Recepty na dorty a další dobroty, v nichž se snoubí jemný piškot a sladký krém, ale i pár tipů naslano nabízí kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Dobré hospodyně bývaly vždy velmi šetrné a dobře si vážily všech surovin, zvláště na jaře

„Několik hodin by zabralo například povídání o tom, jaké jarní lupení a výhonky konzumují třeba Japonci,“ začíná Petr Stupka další z jarně naladěných Kuchařských čarování. Ostatně i naši předkové velmi dobře věděli, co je dobré a zdravé.

Kuchařské čarování: Máte doma dva poslední banány? Co takhle dát si banánový chlebíček

V Kuchařské čarování se zaměříme na přípravu ryb, ale Petr Stupka přidá i zajímavou a především užitečnou dobrotu, banánový chlebíček.

Kuchařské čarování: Je indiánské léto a k němu patří dýně, jablka a další dary přírody v kuchyni

Záleží jenom na vás, jak doladíte chuť populární polévce z dýně hokaido a další zeleniny, dozvíte se v novém Kuchařském čarování s Petrem Stupkou. Tento recept preferuje orientální styl.

Kuchařské čarování: Lomnický kapr, na povrchu má být bylinková strouhanka lehce opečená ale ne spálená

V rámci ukázek a ochutnávek úprav ryb a především kapra při letošním Kaprobraní v Lomnici nad Lužnicí jsem připravil velmi jednoduchý, ale skvělý recept. Při té příležitosti jsem způsob, kdy se porce kapra pokryje vrstvou bylinkové strouhanky a jednoduše upeče v troubě na plechu nazval, jako „Lomnický“. Další tipy Petra Stupky v Kuchařském čarování.

Kuchařské čarování: Udělejte si radost a upečte si bezlepkovou bábovku s rýžovou moukou a dýní hokaido

Kuchařské čarování a s ním Petr Stupka přináší další díl zajímavostí a především netradiční recept na tradiční pochoutku. Například anglický chlebíček nebo českou bábovku.

Kuchařské čarování: Kuchařská inspirace z Itálie

Domácí těstoviny a noky, hřiby, rizoto a sýry. Italské recepty serváruje kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Kuchařská inspirace z Mexika

Populární mexické tortily, kouzla s fazolemi a aztécká posvátná polévka. Pestré recepty nabízí ve svém pořadu kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Letní dobroty z hub a borůvek

Tipy na zpracování plodin z českých lesů nabízí kulinář Petr Stupka. Pro inspiraci se podíval i do Rakouska.

Kuchařské čarování: Kuchařská inspirace z Francie

Něco z historie a tradic francouzské kuchyně, vaření s vínem a tarteletky. Recepty a tipy pro vaše vaření připravil kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Kuchařská inspirace z Dálného východu

Recepty na asijské polévky, směs připravovanou na pánvi nebo rýžové nudle nabízí kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Kuchařské rychlovky

Saláty, minutkové pokrmy i koláče. O své recepty na jídla, která připravíte během chvilky, se podělil kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Grilovací fígle a triky

Speciality a nápady, které se hodí pro venkovní grilování, ale i domácí přípravu na pánvi, nabízí kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Jahodová inspirace a další tipy do kuchyně

Recepty na dort „jako sachr“, karbanátky a placky s cizrnou a lahůdky s jahodami nabízí kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Zaručené triky a fígle pro zpracování mletého masa

Nejen sekaná, fašírka, karbanátek, ale i další recepty, v nichž důležitou roli hraje mletí, nabízí kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Mladé jarní lístečky a výhonky v kuchyni

Vaječná omeleta, zelené pomazánky, recepty z mladých kopřiv a pampelišek a mnoho dalšího. Dobré tipy pro zdravé jarní vaření nabízí Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Předjarní zelené lupení a jeho využití v kuchyni

Naši pradávní předkové dobře věděli, jak mocné jsou různé jarní výhonky, klíčky, lístečky a dokonce i pupeny. Jak je využívat dnes, radí kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Speciality slovenských šéfkuchařů

Kapustnica, halušky a mnoho dalšího. Recepty u příležitosti Dnů slovenské kultury v Českých Budějovicích připomíná kulinář Petr Stupka.

Kuchařské čarování: Domácí pečení chleba

Povídání o různých typech chleba a dobré rady pro domácí přípravu pečiva přináší ve svém kulinářském magazínu Petr Stupka.