Na vidličce Romana Vaňka

Rady a tipy Romana Vaňka, které se vám mohou hodit ve vaší kuchyni i na cestách za kulinářským zážitkem.

UvádíRoman Vaňek

Všechny epizody

Na vidličce Romana Vaňka: Ocet: Co je octová matka?

K čemu nám je? Proč bakterie potřebují tmu a proč nedopít bílé víno? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Otruby: Jak vznikají?

K čemu je v kuchyni můžeme použít? Jak pomůže proti vším kniha Rad pro slovanské venkovanky z roku 1838? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Pánev: jakou na steaky a jakou na palačinky?

Kolik druhů pánví vlastně máte? A proč je dobré do pánve investovat? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Lanýže: Jak se hledají?

Proč jsou dalším zlatem? Kolik vlastně stojí jeden kilogram?  A našel Roman Vaněk v Itálii lanýže? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Holandská omáčka: Kde se na ni vzal recept?

Co k její výrobě potřebujeme? K  čemu se nejlépe hodí? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Prkýnko: Máte v kuchyni používat ta umělohmotná?

Kolik prkýnek v kuchyni potřebujete? Jakých velikostí? Máte používat umělohmotná? Jak se starat o ta dřevěná? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Suflé: Co to je?

Kde si dát to nejlepší v Paříži? A jak si ho připravit doma? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Muškátový oříšek: Proč s ním máme být opatrní?

Jak vlastně vypadá v přírodě muškátový oříšek a muškátový květ? K čemu ho využít v kuchyni? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Zmrzlina: Jaká je její historie

Která královna ji milovala? Jak si doma připravit sorbet? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Dýňová polévka: Jak na ni?

Proč k její přípravě potřebujeme cukr a meruňkový džem? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Strapačky: Co to je?

Z čeho se připravují a s čím se podávají? V čem je kouzlo špeku? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Baba na rumu: Odkud tento dezert pochází?

Jak se připravuje? V čem kyne těsto? A proč ho po upečení musíte nechat koupat ve voňavém  rozvaru? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Kari: Jak se připravuje?

Je kari koření nebo pokrm? Co je to kari pasta? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Cachaca: tradiční brazilská pálenka

Jak se pálí? Jak vypadá palírna? Kdy se co ochutnává? A jak se dá přeletět svět se dvěma demižony? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Vejce Benedikt: Odkud pokrm pochází?

Jaký je postup jejich přípravy? Jak správně vejce pošírovat a jaký je na ně trik? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Citrónový sirup: Jak si citróny naložit?

Jak dlouho musí odpočívat? Jak ho vařit a správně skladovat? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Rarebit: recept na sýrový toust

Velšská pochoutka, ke které nesmí chybět pravé černé irské pivo Guinness. Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Těstoviny: Jak je správně uvařit?

Proč je tak důležité, aby voda opravdu vřela? Jak zajistit, aby nelepily? Co jim ubližuje? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Silvestrovské menu: Buřtový salát

Jaké ingredience obsahuje? Jaké pohoštění ještě Roman Vaněk připravuje? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Šneci: Jak dlouhá je štědrodenní tradice?

Jaký je rozdíl v úpravě pražské a francouzské a kterou má Roman Vaněk radši? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Rybí polévka: Který recept je ten nejlepší?

Jak s rybí polévkou souvisí polévka hrachová? Kdo vaří štědrovečerní rybí polévku u Vaňků? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Vánoční menu před 200 lety: Co se tehdy jedlo?

Co je parnatý kastrol nebo smažený hňup s cibulemi? Co si představit pod sedlskými knedlíky? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Rybí omáčka: Jak se vyrábí?

K čemu jí můžeme použít? Kde se rybí omáčka vzala? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Punč: Odkud ho námořníci přivezli do Anglie?

Kdy se začal pít u nás? Jak ho pijeme v zimě a jak v létě? A jaký je ten správný recept?  Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Sacher: Kde si legendární dort dát?

Jaké sladké rituály miluje Roman Vaněk ve Vídni? Je lepší punč nebo sacher? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Rady mladým dívkám podle M. D. Rettigové

Jak radila mladým dívkám, kterak o mužíčka pečovat? V kolik ráno vstávati? Co vše doma zastanouti? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Svařák nebo glogh: Jak si připravit skvělé svařené víno?

Jaký horký nápoj se pije v Kodani? Jak si ho můžeme nachystat doma? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Dort Pavlova: Odkud pochází?

Z čeho se tvoří? V jakých variantách se dá připravit? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Káva kdysi: Jak se připravovala v 19. století?

Proč byla zapotřebí zelená kávová zrna? A k čemu sloužil jelení roh? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Obrácený koláč: Jaká je jeho historie?

Jakou nehodou vznikl? Jak ho lehce připravit? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Mrkvový dort 1: Kde mají nejlepší?

Jak vypadá sladké tsunami? Jaké rituály dodržuje Roman Vaněk v Londýně? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Královský banket v Buckinghamském paláci 4: Kdy se vybírá víno?

Ochutnává se každá lahev? Proč se vína přelévají přes pláténko a nalévají do dekantéru? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Královský banket v Buckinghamském paláci 3: Co se servíruje k pití?

Jak jsou chlazené královské sklepy? Kolik lahví v nich je? A kolik se jich otevírá pro banket? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Lokše: Proč se opékají na sucho?

Jak se připravují na sladko a jak na slano? Musí být placka tenká? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Hřebíček: Kde se pěstuje?

V jakém jídle či pití chutná? Kdy si dát pozor na jeho hořkost?  A jak na jablečný kompot? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Linecký koláč: Jak starý je recept?

Změnil se v průběhu staletí?  Proč ho nejprve pečeme na slepo? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Artyčok: Jak se doloupat k srdíčku?

Co udělat, aby nám nezešedlo? V čem je našemu zdraví prospěšný? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Žádost o místo: Proč mít dobré reference?

Jak o něj správně požádat? Vládne dnes ještě úcta a pokora? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Nové koření: Kde se vzalo?

Jak roste a jak  se suší? K čemu ho můžeme použít? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Ryba v soli: Jakou ideálně použít pro tento recept?

Jakými bylinkami ji navonět? A jak připravit solné těsto? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Plesy: Proč se nesmělo na parketu plivat?

Jak upravuje pořádání plesů kniha z roku 1933? A proč si pořadatel nemohl vyrobit sodovku? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Hořčice: Jaké druhy známe?

Jak pracovali s hořčičným semínkem staří Řekové? Jak se vyrábí plnotučná hořčice a zvládnete to domaExkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Lososnice: Jak vypadala a kde stála?

Kdy se v Praze chytali lososi? A jak fungoval pronájem chytacího místa? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Na vidličce Romana Vaňka: Sojová omáčka: Kde vznikla?

Jak dlouho zraje ta nejkvalitnější? A jak si ji vlastně správně vybrat? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.