Potraviny

Potraviny je podcast Hanky Michopulu o všem, co jsme o jídle zapomněli, ale můžeme se znovu naučit. Zároveň vás Potraviny chtějí i bavit. Pokud rádi jíte, vaříte nebo se třeba jen zajímáte o jídlo, v tomto podcastu uslyšíte spoustu prakticky využitelných rad, informací a inspirace. Chcete, aby vám jídlo dávalo smysl? Poslouchejte podcast Potraviny!

UvádíHana Michopulu

Všechny epizody

Potraviny: S1 E28 Hvězda chutí: kyselost

Moc to s ní neumíme, přitom kyselá chuť v jídle je něco jako jiskra💥. V tomto díle Potravin vás kreativní šéfkuchařka Jana Jelič naučí, jak správně kyselost používat, aby byla pro vaše jídlo novým rozměrem a ne pohromou….

Potraviny: S1 E27: Šéfkuchařka Anna Vejvodová: „Do poslední chvíle jsem nevěřila, že otvíráme kapří restauraci.“

Dnes v ní připravuje kaprovku, kapřenky nebo kapří ceviche a kapra a la tuňák. V táborském Thiru vrací slávu jídlům z kapra a začínají od základu: změnou v chovu ryby, která má na chuť podstatný vliv. Anně je 24 let a k práci s…

Potraviny: S1 E26: Fenomén lečo

Má potenciál stát se kultovním jídlem. Tak kde to vězí? Pokusíme se leču pomoci spolu s Darinou Sieglovou z časopisu Apetit. Plus anketa mezi šéfkuchaři: Tomáš Valkovič z Ambi, Pavel Býček z Eatery a Jirka Hrachový z Výčepu…

Potraviny: S1 E25 Gastro devadesátky

Proč bylo pojídání hovězího tataráku tajné? Z jakého důvodu se tak rozmohl kuřecí plátek s broskví? Čím rozlítila veřejnost restaurace U Malířů? Kdo byli tehdejší majitelé prvních soukromých restaurací? Na projížďku…

Potraviny: S1 E24: Jak se naučit opravdové cukrářské řemeslo

Jste blázni do pečení a sníte o tom, že byste svou vášeň profesionalizovali? Poslechněte si rozhovor s dívkou, která to udělala: absolvovala legendární cukrářskou školu Cordon Bleu v Paříži. V Čechách jí má dosud…

Potraviny: S1 E23: Co znamená objev starořímského fastfoodu?

Poslední archeologické nálezy odhalily, že rychlé stravování tu bylo dávno před námi a vypadalo nápadně podobně jako to dnešní. Mým hostem je Honza Váňa, student archeologie v americkém Boulderu, který nám o vzrušujícím nálezu…

Potraviny: S1 E22: Skromné jídlo s Jirkou Hrachovým, šéfkuchařem restaurace Výčep

Šéfkuchař Jirka Hrachový pochází z Valašska. A i když je to tradičně chudý region, má svůj půvab v samovýrobě potravin, jejich sdílení a velkém sepjetí s přírodou. V novém dílu Potravin Jirka vysvětlí, jak se mu povedlo tohle…

Potraviny: S1 E22: Skromné jídlo s Jirkou Hrachovým, šéfkuchařem restaurace Výčep

Šéfkuchař Jirka Hrachový pochází z Valašska. A i když je to tradičně chudý region, má svůj půvab v samovýrobě potravin, jejich sdílení a velkém sepjetí s přírodou. V novém dílu Potravin Jirka vysvětlí, jak se mu povedlo tohle…

Potraviny: S1 E22: Skromné jídlo s Jirkou Hrachovým, šéfkuchařem restaurace Výčep

Šéfkuchař Jirka Hrachový pochází z Valašska. A i když je to tradičně chudý region, má svůj půvab v samovýrobě potravin, jejich sdílení a velkém sepjetí s přírodou. V novém dílu Potravin Jirka vysvětlí, jak se mu povedlo tohle…

Potraviny: S1 E21: Skromné jídlo s Hugo Hromasem

Skromné jídlo (@skromne.jidlo) je instagramová kuchařka, která vznikla na přání Klubu samoživitelů. Má jim  pomoci s těžkým úkolem vařit za málo peněz dobře a výživně. Na účet přispívají profesionálové z českého…

Potraviny: S1 E20: Anna Hudská a její komunitní chov slepic

Chcete chovat slepice, ale nemáte zahradu ani dostatek času? Zkuste se spojit se sousedy a založte komunitní chov slepic. Budete mít vlastní vajíčka a jako bonus poznáte lidi z okolí. Podle Aničky Hudské totiž spolupráce …

Potraviny: S1: E19 Šéfkuchař na ucho: Pavel Býček a jeho omáčková masterclass

Ne řízek. Ne vepřo knedlo. Ale české omáčky jsou dost možná naším nejautentičtějším pokrmem. Bublají nám v krvi a jsou tu s námi tisíc let, i když se o ně dělíme se Slovany. Jak vaší domácí omáčkovou kolekci vytáhnout na…

Potraviny: S1: E 18 Šéfkuchař na ucho: 1 pečeně nebo 10 jídel z husy?

Husu můžeme buď upéct vcelku (a připravit se na to, že část tak nutně skončí suchá), anebo rozporcovat a dát každému kusu péči, kterou potřebuje. Druhá možnost je nejenom chutnější, ale i ekonomičtější: místo jediného…

Potraviny: S3 E2: Uďák: jak chutná jídlo z peletového grilu. Na exkurzi u Matouše Petráně, spolumajtele hamburgerové restaurace Dish.

S peletovými grily k nám přichází kultura amerického BBQ. Má cenu si smoker s grilem kupovat? V čem je nedostižný a v čem naopak nikdy nenahradí klasický gril na dřevěné uhlí? Zjistit to jsem jela k Matoušovi na chatu do Posázaví,…

Potraviny: S1 E17: Šéfkuchař na ucho: Martin Štangl vaří zvěřinu – nejdostupnější etické maso

Cena zvěřiny letos rekordně klesla. Svého lokálního dodavatele navíc najdete snadno díky aktivitě Lesů ČR, která se jmenuje . A to jsou další dobré důvody osvojit si přípravu masa zvířat z volné přírody. Taky proto, že: dobře…

Potraviny: S1 E16: Jak neplýtvat jídlem? Naučí nás kuchařka Zachraň jídlo v kuchyni.

Kuchařka Zachraň jídlo v kuchyni je pro mě knižní (kuchařkovou) senzací roku 2020. Učí nás nejen neplýtvat a vařit objevně a efektivně, ale posunuje naše vnímání toho, co je ještě dobrá surovina na vaření a co už patří do…

Potraviny: S1 E15: Honza Čulík o tom, jak vybudovat gastrokomunitu

S Honzou Čulíkem z táborského Thiru o tom, jak vybudovat gastrokomunitu. Jak fungují v jídle komunity, které si pomáhají? Jedna z nejstarších dovedností člověka: družit se a podporovat se vrací do středu zájmu. Bez vzájemného…

Potraviny: S1 E14: Se City Shamanem Daliborem Chytilem o rostlinných doplňcích

Dalibor Chytil je fytoterapeut neboli bylinkář a říká si City Shaman. Do Potravin jsem ho pozvala, protože nabídka rostlinných doplňků stravy je v poslední době obrovská a my tak nevíme, co dřív zkusit: čínský kordyceps, peruánskou…

Potraviny: S1 E13: Na farmářském trhu s Lucií Kohoutovou

S1 E13 Na farmářském trhu s Lucií Kohoutovou V tomto díle podcastu pořádně propereme farmářské trhy. V čem by se mohly dál rozvíjet a proč? Jaké trendy a inspirace si můžeme osvojit z trhů v zahraničí?  Mluvila jsem o…

Potraviny: S3 E1: Chytré vaření v karanténě

Tři osobnosti gastrosvěta sdílí svůj recept na jídlo v čase nouzových opatření: úsporný, chytrý, z trvanlivých potravin (ano, teď mají výjimku). Recept co zasytí, ale nezaplácne (s pohybem to teď není nic moc).  Darina…

Potraviny: S1 E12: Šéfkuchař Tom Reisinger: Naučte se sbírat volně rostoucí byliny a vařit s nimi.

Naše příroda je plná rostlin, které se dají snadno přidávat třeba i do jídel, které už doma připravujete. Tomáš vás provede základními druhy, vy si je můžete sami najít a trhat. Byla by škoda znát jen medvědí česnek! Je to…

Potraviny: S2 E1: 4 NEJ (jídla) Zuzky Klingrové

Zuzka Klingrová je (mojí) učitelkou jógy a autorkou úspěšné knihy Jóga po celý rok. Mluvily jsme o jídle, protože o něm je knížka z velké části.  Zuzka je také prvním hostem nové série Potravin, a tím jsou 4 NEJ jídla….

Potraviny: S1 E11: Poklad v muzeu: Co odkryla velká národní sbírka českých receptářů a kuchařek?

Před dvěma lety vyhlásilo Národní zemědělské muzeum velkou národní sbírku. Cílem bylo najít zapomenutá česká jídla a zmapovat lépe historii naší kuchyně. Byl nejvyšší čas to udělat – dřív než se starší generací odejdou…

Potraviny: S1 E10: Zimní houby a kde je najít. Lekce zimního houbaření s mykologem Petrem Součkem.

Houbařit v zimě je snadnější, než by se mohlo zdát. Mykolog Petr Souček vám prozradí praktické tipy jak se to naučit. I v mrazech totiž “rostou” a vy si tak můžete odnést z lesa houby do polévky nebo dokonce na smaženici! Prostě…

Potraviny: S1 E9: Fermentace pro začátečníky i pokročilé – 2.díl s Vláďou Sojkou z Fermentarum.cz

Fermentace je v současnosti tak důležité téma, že se mu věnujeme v Potravinách už podruhé. Tentokrát s Vláďou Sojkou, který je spoluautorem blogu Zkvašeno a provozuje stránky a e-shop . O tom, jak přistupoval ke vzdělávání,…

Potraviny: S1 E8: Fermentace pro začátečníky i pokročilé – 1. díl se Zuzkou Ouhrabkovou z blogu Zkvašeno

Kvašené jídlo se vrací. Tisíce let stará metoda konzervace získává novou popularitu také díky objevu mikrobiomu. Lékaři a vědci teprve zkoumají, co všechno tenhle “nový” orgán v těle dělá a potřebuje. Takže se to úplně…

Potraviny: S1 E7: S úspěšným jihotyrolským sýrařem Milanem Sovou o tom, jak se dopracovat k řemeslným sýrům i v Čechách.

Milan Sova žije v krásném koutě světa, kam se my ostatní vydáváme maximálně lyžovat nebo lézt po skalách: v jižním Tyrolsku. Pracuje tam na almu jako sýrař. Dnes je úspěšný a vyhrává se svými produkty sýrařské olympiády….

Potraviny: S1 E6: Marko Jelič o návratu k vínu před chemickou revolucí.

Manipulování vína aditivy a chemií je staré teprve nějakých 100let. Naturální víno je naopak vyrobené bez příkras, bez chemické výpomoci a proto také chutná “samo po sobě”. Na jeho chuť, i když je přirozená, už ale nejsme…

Potraviny: S1 E5: Napravte si vztahy s kaprem. S Pavlem Šichem z farmy Bláto o tom, jak musí ryba žít, aby chutnala výborně.

Většina z nás uvěřila tomu, že jim kapr nechutná. Ale to, co cítíme na chuti, je chyba špatného chovu, ne ryb. Kapr s minimem tuku, tenkou kůží a temně růžovým pevným masem – tak vypadá maso od Pavla Šicha…

Potraviny: S1 E4. 4: Víte jistě, co je česká kuchyně? Poví vám to docent Martin Franc, historik stravování a každodennosti.

Odstraníme spolu mýtus babiččiny kuchyně. Zjistíme, že to, co dělá jídlo českým je spíš naše schopnost vyjít s málem, než jeden konkrétní pokrm. Dozvíme se, že železná opona nebyla v jídle až tak železná a jaké trendy propouš

Potraviny: S1 E3: Udělejte si doma vlastní sušenou šunku. Vojta Kalášek jí umí tak, že se může rovnat se světovou špičkou.

Obecně panuje názor, že delikátní sušená maso jako vepřové kýty, kachní prsa nebo  slaninu umí sušit jen machři ve Středozemí, a to díky speciálnímu tamnímu vzduchu mezi mořem a horami. Jenže Vojte Kalášek to dokáže…

Potraviny: S1 E1: S šéfkuchařem ohňového cateringu Michalem Hromasem o všem, co o této nejstarší kuchařské technice potřebujete vědět.

Co si dáme dobrého? V 1. díle budeme péct zeleninu a maso na ohni. S šéfkuchařem ohňového cateringu Michalem Hromasem jsem mluvila o všem, co s touhle nejstarší kuchařskou technikou souvisí. Protože jedině minulost napoví, jak máme…