Přírodní lékárna

Rubrika o potravinách a plodinách, které se vyplatí zařadit do jídelníčku.

UvádíČeský rozhlas

Všechny epizody

Přírodní lékárna: Ředkve a ředkvičky prospějí střevům, zbaví bakterií a pomohou při nachlazení

Ředkve jsou skvělým zdrojem výživných látek během dlouhé zimy, mohou však pomoci i jindy, například v předjaří, kdy se organismus připravuje na teplejší sezónu. Člověk tehdy podvědomě přechází z teplé vařené zimní stravy na chladnější syrovou a detoxikuje se přísunem čerstvých salátů a syrové zeleniny.

Přírodní lékárna: Mochyně neboli physalis je nejen krásný, ale i chutný a zdravý doplněk jídel

Oranžové lampionky mochyně židovské můžeme občas vidět jako výzdobu. Mochyně, která patří do rodu Physalis, je ale víc než jen dekorace, tradičně se užívá i v přírodní medicíně.

Přírodní lékárna: Med léčí už tisíce let. Doporučuje se na hojení ran, snížení cholesterolu i při kocovině

Med jako oblíbené sladidlo provází lidskou kulturu po tisíciletí. Nejen, že se egyptská Kleopatra v medu a mléce koupala, ale již ve starověku to bylo i oblíbené platidlo a ódy na jeho prospěšnost pěly starobylé indické védy.

Přírodní lékárna: Plody goji se už tisíce let doporučují pro dlouhý život, ostrý zrak a lepší plodnost

Názvy goji a kustovnice čínská se v praxi běžně zaměňují a jsou jimi myšleny sušené plody oranžové až červené barvy, které jsou plné semínek a poslouží jako zdravá a chutná svačinka. Ve skutečnosti jsou pravé goji pouze tibetské odrůdy kustovnice.

Přírodní lékárna: Meloun osvěžuje i prospívá zdraví. Pomáhá například proti zánětům

Víte, že vodní meloun je z botanického hlediska vlastně největší bobule? Ačkoli nakonec patří mezi tykvovité zeleniny… Co se týče jeho původu, jedni jej přisuzují Asii, jiní Africe. Je ale jisté, že hrál důležitou roli u národů pocházejících z oblastí s omezenými vodními zdroji.

Přírodní lékárna: Nejen do polévky, libeček má širší využití. Zpestří chuť jídel a pomůže vám vyčistit tělo

Libeček lékařský nemá v názvu slovo „lékařský“ jen tak náhodou. Zajímavá jsou ale i další pojmenování této trvalky, která na jaře bujně vyraší čerstvé lodyhy dorůstající až do výše dvou metrů.

Přírodní lékárna: Snítka rozmarýnu pod polštářem prý zajistí klidný spánek, jeho vůně povzbudí paměť

Rozmarýn je typická středomořská bylina, která se hojně využívá ke kulinárním i ozdobným účelům. Lístky připomínající zelené jehličí i květy obsahují řadu silic, z nichž se také vyrábí hodnotný rozmarýnový olej. Najdeme ho v kosmetických přípravcích, rostlinných léčivech i aromatických potpourri.

Přírodní lékárna: Jedna malá porce ryby dodá až polovinu potřebné dávky bílkovin a zdravé tuky pro srdce

Ryby, zvláště ty mořské pocházející ze studených vod, velice prospívají správné kondici a vitalitě těla. Měly by se tedy stát povinnou položkou na našich talířích. Pokud již nyní víte, že vás ke konzumaci ryb nepřemluvím, počítejte alespoň s nezbytnou konzumací zdravých rybích tuků v podobě kapslí.

Přírodní lékárna: Rybíz je bohatý především na vitamín C, denní potřebu pokryje 40 bobulek

Od 16. století v Evropě pevně zakořenil rybíz a dosud se těší velké popularitě, zvláště jako nenáročné ovoce malých domácích zahrádek. Patří mezi srstkovité, je tedy příbuzný angreštu.

Přírodní lékárna: Broskve potlačí vnitřní neklid a nervozitu, navíc omladí pleť a pomohou při hubnutí

Až vás někdy přepadne splín a budete zoufat nad těžkostmi světa, sáhněte po broskvích. Spolehlivě vás vysvobodí. Obsahují totiž velké množství látek, které pozitivně působí na duševní pohodu člověka.

Přírodní lékárna: Kysané zelí, korejské kimchi a další kvašená jídla zlepší trávení a detoxikují tělo

Fermentovaná neboli kvašená jídla se nachází na půli cesty mezi stravou vařenou a syrovou. Spojují výhody a redukují nevýhody obou. Měla by proto být pravidelnou součástí našeho jídelníčku.

Přírodní lékárna: I jídlo z konzervy může být velmi zdravé. Důkazem jsou sardinky

Sardinky a Sardinie skutečně mají něco společného. Nevíme, co bylo dříve, ale jisté je, že právě středozemní ostrov propůjčil malým rybkám své jméno. U něj se jich totiž nacházelo vůbec nejvíce.

Přírodní lékárna: Pórek je antibiotikum, pomůže proti únavě a hodí se do mnoha receptů

Pórek je oblíbená zelenina ze stejné čeledi jako česnek a cibule. Obsahuje éterické oleje s obsahem síry, jež mu propůjčují typické aroma a kořenitost. Postrádá však štiplavost cibule, a tak je vhodnější na přípravu kompletního pórkového menu.

Přírodní lékárna: Jezte pampelišky! Povzbudí celé tělo, listy dodají vitamíny, šťáva pomůže proti pihám

Obrovskou regenerační schopnost má pampeliška. Nová rostlina vyroste i z milimetrového plátku kořene. Lidé proto pampelišku odnepaměti používají pro posílení regeneračních sil organismu. Doufají, že jim bylina dodá stejnou odolnost, díky níž dokáže přežít téměř na všech místech a ve všech podmínkách.

Přírodní lékárna: Chřest je opravdovým elixírem mládí, v jarní sezóně kupujte raději ten český

Lahůdková zelenina, která by se měla stát povinnou jarní oživovací kůrou. To je chřest. Již po týdnu jeho každodenní konzumace můžeme údajně pociťovat nárůst vitality a osvěžení organismu.

Přírodní lékárna: Medvědí česnek vás nakopne. Používejte ho do polévek, smoothie i salátů

Obliba medvědího česneku v poslední době strmě stoupá. Pokud si netroufáte hledat ho ve volné přírodě a riskovat záměnu s konvalinkou, vysázejte si rostlinu na polostinná až stinná místa na zahrádce nebo vyrazte do supermarketu, kde ho už běžně nabízí.

Přírodní lékárna: Proti stresu a na podporu kondice zkuste salát polníček. Dochucujte různými zálivkami

Drobnolistý salát polníček patří mezi zeleninu, která by neměla zůstat opomíjena. V salátech působí čerstvým dojmem mladých aromatických lístků s příjemnou oříškovou chutí. Biologicky má vyšší hodnotu než hlávkový salát.

Přírodní lékárna: Nejvýživnější salát je ten římský. Můžete ho i tepelně upravovat, třeba na grilu

Salát je díky své osvěžující chuti, snadné stravitelnosti a mnoha možnostem úpravy oblíbenou zeleninou. V současnosti se pěstuje na celém světě, a to ve třech hlavních typech – salát hlávkový, římský a ledový.

Přírodní lékárna: Zkroťte kopřivy. Ze žahavek se stanou mimořádné pomocnice pro vaše zdraví

Každé malé dítě zná kopřivu. Je to zřejmě tím, že popálí dřív, než si s ní začneme tykat. Najít si cestu k této netykavce je však velmi dobré a zdraví nadmíru prospěšné. Kopřivy patří mezi tradiční součásti jarních posilovacích kúr.

Přírodní lékárna: Chcete krásnou bronzovou pokožku? Zapomeňte na opalování, dejte si mrkev

S blížícími se teplými dny mnozí lidé touží po proměně své pokožky z odstínu „sýr“ na „bronz“. Opalování však nemusí být tou nejlepší cestou. Vědci z Nottinghamské univerzity zjistili, že mnohem efektivnější je konzumace plodin bohatých na karotenoidy, tedy například mrkve.

Přírodní lékárna: Nejlepší dieta? V žebříčku, který sestavili světoví odborníci, vyhrála středomořská strava

Je všeobecně známo, že národy obývající země kolem Středozemního moře žijí déle, zdravěji a méně trpí typickými civilizačními chorobami, jako je rakovina nebo srdeční nemoci. Pomáhá tomu jejich aktivní životní styl, kontrola váhy a strava s nízkým podílem červeného masa, cukru a nasycených tuků a s vysokým podílem zdravých, lokálně produkovaných potravin.

Přírodní lékárna: I koronaviru se dá předcházet přírodními prostředky, účinné jsou mořské řasy nebo lékořice

V krátké době se epidemie koronaviru Covid-19 stala obávanou světovou hrozbou. I v případě této nákazy ale existují možnosti, jak využít sílu přírody. V rukou totiž máme výzkumy související s příbuznými infekčními vlnami SARS, MERS a dokonce eboly.

Přírodní lékárna: Jak se letos vyhnout nachlazení? S pomocí bezu, skořice, šťávy z brusinek, zeleného i černého čaje

Když dojde na nachlazení a potíže s ním spojené, jako je rýma, chřipka, kašel nebo bolení v krku, každý z nás už nepochybně má několik vlastních osvědčených tipů, jak s nimi naložit. Mnohem lepší ale je jim předcházet. Pomoci nám k tomu mohou některé osvědčené i vědecky podložené rady a zároveň nové neotřelé možnosti.

Přírodní lékárna: Se žaludečními potížemi, vředy a pálením žáhy může pomoci několik přírodních léků

Před lidstvem stojí mnoho výzev. Jednou z nich je odolnost bakterií na antibiotika, která přivodí řadu vážných problémů. Příkladem budiž Helicobacter pylori, s nímž se v průběhu života setká až polovina populace.

Přírodní lékárna: Zázvor mírní těhotenské nevolnosti a je mimořádně účinný v prevenci rakoviny

Zázvorový oddenek je již běžným zbožím v každém oddělení ovoce a zeleniny. Využijme jej! Pochází z Číny a Indie, kde se jako koření používá minimálně čtyři tisíce let. Po celé Evropě se rozšířil díky Římanům, kteří jej dovezli z Číny před dvěma tisíci lety, a díky Španělům, jež jej získali přes jižní Ameriku a Mexiko.

Přírodní lékárna: Vyhnat z těla škodlivé látky pomáhá bílá zelenina, například česnek a cibule

Bílou barvu lidé vnímají jako symbol čistoty a platí to i pro tělo. Bílé plodiny totiž podporují detoxikaci. Za tu jsou primárně zodpovědná játra, která neutralizují toxické látky nebo je také zneškodňují tím, že je ve své tkáni uloží.

Přírodní lékárna: Jak si udržet zdravý a bystrý mozek? Sáhněte po ovoci a zelenině fialové barvy

Temně modré, fialové a purpurové odstíny reprezentují mozek, myšlení, vhled do podstaty věcí. Mozek je centrem nervového systému a udržuje kontrolu nad orgány, reguluje smyslové informace i svalovou aktivitu. Také kontroluje sekreci hormonů, které fungují jako chemičtí poslové pro komunikaci mezi různými částmi těla.

Přírodní lékárna: Nebojte se jíst řasy. Zelenina z moře poskytuje důležitou podporu štítné žláze

Modrá barva světlejších odstínů či zelenomodrá je spojována se zdravím v oblasti krku, kde je uložena štítná žláza. Ta uvolňuje hormony, které ovlivňují všechny orgány našeho těla. Účastní se na funkci metabolismu, dýchání, srdeční činnosti, nervového systému, hmotnosti těla, tělesné teploty, hladiny energie, trávicích funkcí a dalších.

Přírodní lékárna: Pro zdravé srdce a cévy jezte hodně zeleniny a ovoce zelené barvy

Zelená barva souvisí s oblastí srdce a plic, které jsou součástí oběhového a kardiovaskulárního systému. Pokud je zdravý, rozvádí krev a potřebné látky mezi buňkami těla a stará se o podporu mnoha funkcí.

Přírodní lékárna: Máte potíže s trávením? Začněte jíst víc žlutého ovoce a zeleniny

Se žlutými potravinami spojujeme trávicí procesy, kdy se vitamíny, minerály, bílkoviny, sacharidy, tuky a další látky z jídla přeměňují na energii. V ayurvédě se hovoří o takzvaném trávicím ohni, který podporuje vitalitu a energii člověka, pokud je silný. Západní terminologie hovoří o metabolismu.

Přírodní lékárna: Ovoce a zelenina oranžové barvy chrání ženské i mužské rozmnožovací orgány

Lidský reprodukční systém je zodpovědný za růst a tvorbu. Je reprezentovaný oranžovou barvou a představuje také koloběh. Zodpovědný růst buněk je potřebný v každém věku, protože 50 triliónů buněk našeho organismu se neustále obměňuje.

Přírodní lékárna: Červená je dobrá pro zdraví. Plody této barvy podporují krevní oběh a imunitní systém

Červené plodiny mají barvu krve a také skutečně silně podporují oběhový systém. Předchází srdečně-cévním nemocem a zlepší krevní obraz. Pomáhají také imunitnímu systému.

Přírodní lékárna: Matka příroda k nám mluví. Některé zdravé potraviny připomínají tkáně nebo orgány, kterým prospívají

I když se může zdát, že vzhled a barva ovoce a zeleniny jsou pouhou hříčkou a zcela náhodným jevem, ve skutečnosti k nám rostliny promlouvají. Vypovídají o své schopnosti člověka nejen nasytit, ale také uzdravovat.

Přírodní lékárna: Rozkrojené rajče připomíná komory lidského srdce. Jeho konzumací skutečně srdci prospějeme

Některé zdravé potraviny nápadně připomínají orgány, na které mají pozitivní vliv. Například rajče je podobné komorám srdce a skutečně prospívá cévám a krevnímu oběhu.

Přírodní lékárna: Přírodní léky na úzkost? Heřmánkový čaj, šťáva z bezinek, lékořice, petržel i kapusta

Snad každý někdy ve svém životě poznal pocity strachu a úzkosti. Jídlo bohaté na flavonoidy může být tou správnou přírodní medicínou. Jak se zdá, pracuje podobně jako léky proti úzkosti, ovšem bez nežádoucích účinků.

Přírodní lékárna: Civilizační choroby způsobuje nerovnováha. Pomoc se skrývá v bobulích, zelenině, čaji i kávě

Polyfenoly. Zvláštní odborný název, který se objevuje v souvislosti se zdravou stravou, nám zatím není příliš známý. Přitom se pod ním skrývají nesmírně významné látky.

Přírodní lékárna: Mořské řasy pomohou při každé nemoci, velký vliv mají v prevenci a zaléčení rakoviny

Dulse, wakame, nori, chaluha, mořská zelenina. To jsou u nás nepříliš známé názvy ze širokého světa rostlin obývajících světové oceány. Česká kuchyně, která nepočítá s přítomností moře, tyto poklady ignoruje. Ukazuje se ale, že v dnešním globálním světě může být přítomnost určitého typu globální kuchyně užitečná.

Přírodní lékárna: Jedno kiwi zajistí denní dávku vitaminu C. Menší plody vypěstujete i na českých zahrádkách

S blížícím se příchodem sychravého počasí nutně potřebujeme vyzbrojit náš organismus dostatkem posilujícího vitaminu C. Ten se podílí na všech metabolických pochodech v těle.

Přírodní lékárna: Cukety mají zanedbatelnou kalorickou hodnotu a přitom skvělý poměr vitamínů a živin

Pozdní léto je dobou přebytků cuket. Ty patří mezi nejběžněji pěstované druhy zeleniny na českých zahrádkách. Co s nimi? Často je dusíme, přidáváme do polévek, grilujeme, zapékáme, plníme, vyrábíme z nich saláty, přidáváme do karbanátků a masových směsí.

Přírodní lékárna: Olivový olej pomáhá předejít všem civilizačním chorobám, při nákupu ale sledujte datum lisování

Středomořská kultura stravování je chráněná organizací UNESCO stejně jako některé památky. Je totiž dokázáno, že vysoce prospívá zdraví. A základem středomořské kuchyně jsou olivy a olivový olej.

Přírodní lékárna: Dvě porce rajčatové omáčky týdně sníží riziko rakoviny. Šťáva pomůže při ekzémech

Rajská jablka pravděpodobně nepřišla přímo z ráje, jejich vlastí je latinská Amerika. V minulosti se Evropané cizokrajné rostliny obávali, ale v 19. století rajčata v Evropě zakotvila a stala se nedílnou součástí zdravého středomořského jídelníčku.

Přírodní lékárna: Jáhly jsou bezlepkové, zahřejí, pomohou lidem ve stresu. Hodí se jako příloha i do mnoha jídel

Stále častěji se setkáváme s citlivými reakcemi na všudypřítomnou pšenici, a tak si uvědomujeme, že je potřeba dát větší prostor i jiným plodinám. Naši předkové měli jídelníček mnohem pestřejší a jedním z nejoblíbenějších slovanských pokrmů byly jáhly.

Přírodní lékárna: Měsíček lékařský se užívá jako jídlo i léčivá bylina

Běžná letnička našich zahrádek, měsíček lékařský, jak název napovídá, má léčebné účinky, které jsou širokospektrální.

Přírodní lékárna: 9 přírodních alternativ viagry. Může vám pomoci ženšen, zelený čaj i cvičení

Hledání bezpečného prostředku na potíže s erekcí není marnivostí, ani důvodem ke vtipům. Nejde totiž o triviální záležitost. V sázce je rozvoj poruchy cévní výstelky, což je známá předzvěst srdečně-cévní nemoci.

Přírodní lékárna: Bříza pomáhá s mnoha obtížemi, obsahuje látky podobné aspirinu

Je ideální doba poohlédnout se ve vašem okolí po nějaké pěkné břízce. Její míza se dá užívat jak na oplachování vlasů, tak i vnitřně. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek.

Přírodní lékárna: Ginkgo biloba může pomoci s pískáním v uchu, migrénami i poruchami pozornosti

Ginkgo biloba neboli jinan dvoulaločný je strom jedinečný v mnoha ohledech. Výzkumy popisují jeho pozitivní vliv na stovku různých onemocnění, můžeme o něm také hovořit jako o skutečné živoucí fosilii, protože pamatuje dobu dinosaurů.

Přírodní lékárna: 10 důvodů, proč jíst košťálovou zeleninu. Působí proti nádorům i depresi, ulevuje od bolesti

Každý jistě ví, že pojídání zeleniny je zdravé. Ani zelenina ale není jedna jako druhá, některá má lepší nutriční hodnoty a více podporuje vitalitu a kondici. Opravdovou královnou je zelenina košťálová.

Přírodní lékárna: Lidský mozek se dokáže regenerovat, obnovu nastartujete s pomocí brokolice nebo květáku

Několik desetiletí se věřilo, že regenerace mozku není možná. Současné výzkumy ovšem odhalují, že běžná jídla jako například brokolice obsahují látky, které jsou schopné stimulovat opravu a obnovu nervové tkáně.

Přírodní lékárna: Vědci sestavili takzvanou planetární dietu, která má ochránit naše zdraví i planetu

Současný svět tíží mnoho vážných problémů. Jedním z nich jsou zásadní proměny klimatu a druhým krize zdravotního stavu populace, která se sice dožívá vyššího věku, ale doprovází ji mnoho nemocí zásadně snižujících kvalitu života.