Region – Praha a Střední Čechy

To nejlepší z regionálního vysílání Českého rozhlasu.

UvádíČeský rozhlas

Všechny epizody

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutky na talíři: Konfitované králičí stehno Petra Šmrhy ochutnala herečka Jana Synková

V Battistově cihelně v Praze–Ďáblicích už dávno nevypalují cihly, bývalou pec proměnili v restauraci s poctivou českou kuchyní. Nadě Konvalinkové a Patriku Rozehnalovi tam Petr Šmrha ukázal přípravu konfitovaného králičího stehna. Roli degustátorky přijala herečka ze studia Ypsilon Jana Synková.

Region – Praha a Střední Čechy: Výlety: Na stezku v Orlických horách dohlížejí dřevěné Kačenky. Přes zimu jsou v muzeu a v ateliéru zvonaře

Orlickým horám vládne princezna Kačenka a chrání je už tři sta let. Od roku 2018 má osmnáct dřevěných pomocnic, které můžete potkat na jednotlivých zastaveních Kačenčiny pohádkové stezky v okolí Deštné v Orlických horách. Vyřezávané panenky se na zimu stěhují do tepla, do místního muzea a také Ateliéru zvonaře a hrnčířky, kde se s nimi můžete pozdravit až do jara.

Region – Praha a Střední Čechy: Doktorská rada: Špatně se vám vstává s nízkým tlakem? Zacvičte si hned po probuzení ještě v posteli

Vysoký tlak je ze zdravotního hlediska rizikovým faktorem, hlavně pokud o něm nevíme. Oproti tomu nízký tlak sám o sobě není problém, ale lidé s nízkým tlakem se nemusí cítit dobře. Problémy mohou být hlavně po ránu. Nízký tlak se nedá léčit, ale správným přístupem můžeme snížit negativní pocity na minimum a cítit se svěží.

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutky na talíři: Žemlové knedlíky s liškovou omáčkou od Petra Chaloupky

Patrik Rozehnal a Naďa Konvalinková se v hostinci U tunelu setkali s šéfkuchařem Petrem Chaloupkou. Společně připravili žemlové knedlíky se smetanovou liškovou omáčkou. Na ochutnávku dorazila také herečka Marie Drahokoupilová. Stál výsledek za to?

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutky na talíři: Zázvorový cheesecake nachystala pro zpěváka Petra Rezka šéfkuchařka Petra Procházková

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal vás zvou do bistra Santinka v Praze 6, kde je šéfkuchařkou žena, která kdysi pracovala v mateřské škole. Petra Procházková ráda peče, připravila proto svoji verzi zázvorového cheesecaku. Vychutnal si ho i zpěvák a muzikant Petr Rezek. Inspirujte se!

Region – Praha a Střední Čechy: Tady to znám: Na hradě Karlštejně můžete zažít vánoční atmosféru. V podhradí vás přivítá kouzelné Muzeum betlémů

Karlštejn je majestátní hrad, který je krásný v každé roční době. A během adventu a vánočních svátků navíc dýchá nádhernou vánoční atmosférou. Pro návštěvníky je otevřený i přes zimu a hlavní prohlídková trasa je pohádkově vánočně vyzdobená. Kastelán Lukáš Kunst láká letos hlavně na vůni perníku. Tu si v Karlštejně můžete užít i v kouzelném Muzeu betlémů v podhradí, kam jeho majitelka Romana Trešlová zve především na velkolepý Královský pohyblivý betlém.

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutky na talíři: Pečenou polévku z kohoutka od Jana Zmeškala vyzkoušel zpěvák Marián Vojtko

S pořadem Pochoutky na talíři se Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal vydali do pražského hostince Na Krásné vyhlídce. Kuchyni zde šéfuje Jan Zmeškal, který prozradil recept na pečenou polévku z domácího kohoutka. S ochutnáváním pomáhal i zpěvák Marián Vojtko.

Region – Praha a Střední Čechy: K věci: Skončím ve vedení kraje i Líbeznic, říká kandidát na ministra dopravy Martin Kupka

Hostem pořadu K věci byl náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro oblast silniční dopravy, starosta Líbeznic a kandidát na ministra dopravy Martin Kupka z Občanské demokratické strany.

Region – Praha a Střední Čechy: K věci: Skončím ve vedení kraje i Líbeznic, říká kandidát na ministra dopravy Martin Kupka

Hostem pořadu K věci byl náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro oblast silniční dopravy, starosta Líbeznic a kandidát na ministra dopravy Martin Kupka z Občanské demokratické strany.

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutky na talíři: Tradiční mramorovou bábovku upekla pro Vlastimila Harapese cukrářka Hana Šemíková

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se v cukrářské dílně sešli s původně amatérskou pekařkou, dnes profesionální cukrářkou Hanou Šemíkovou. Už pět let peče domácí drobenkové a kynuté koláče a umí skvělou bábovku. Právě na bábovku jsme dostali podrobný recept. Chválil ji i herec Vlastimil Harapes, určitě si ji proto také připravte.

Region – Praha a Střední Čechy: Tady to znám: Vodní dům v Hulicích nabízí hmatové akvárium, vodní bar i exkurze na opuštěné mosty nad přehradou

V Hulicích na Benešovsku, v těsné blízkosti vodní nádrže Švihov, stojí Vodní dům. Jde o muzeum, ve kterém se člověk dozví o vodě úplně všechno. A které navíc zábavnou formou přibližuje návštěvníkům význam vody pro přírodu i pro člověka. Dozvědět se v něm ale můžete i o okolí vodní nádrže, o přehradě samotné i dalších místních zajímavostech. Víc prozradila v pořadu Tady to znám vedoucí Vodního domu Kateřina Zemanová.

Region – Praha a Střední Čechy: Tady to znám: Novinářka Petra Procházková žije u Peček. Ráda chodí ke zkušebnímu železničnímu okruhu u Velimi

Novinářka a válečná zpravodajka Petra Procházková prožila díky své profesi část svého života v nebezpečných zónách. Například v Abcházii, Gruzii, Čečensku, Súdánu nebo Afghánistánu. Teď už je ale deset let zpátky v Čechách, v domě, kde prožila dětství. U Peček na Kolínsku. Jak na tohle místo vzpomíná z dob, kdy byla malá, a jak ho vidí dnes, vyprávěla Pavlu Vítkovi v pořadu Tady to znám.

Region – Praha a Střední Čechy: Hubněte zdravě s Kateřinou Cajthamlovou: Kateřina Cajthamlová: Nevyznáte se v sacharidech? Poradíme vám

Sacharidy jsou pro naše tělo velmi důležité, ale mohou nám i škodit. Vysvětlíme vám, jak se dělí a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Dozvíte se také, proč je špatně stravitelné mléko, které ohřejeme nebo, proč může být fruktóza nebezpečná.

Region – Praha a Střední Čechy: Tady to znám: Ladův kraj vystihuje slovo malebný, říká předseda svazku obcí mikroregionu David Michalička

Ladův kraj se rozkládá jihovýchodně od hlavního města, mezi Prahou a řekou Sázavou. Pojmenovaný je po oblíbeném malíři a spisovateli, rodákovi z Hrusic. Romantická kopcovitá krajina je plná kulturních, historických a přírodních zajímavostí, ke kterým vedou turistické a cyklistické trasy. Půvabným krajem nás v pořadu Tady to znám provedl předseda svazku obcí tohoto mikroregionu David Michalička.

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutky na talíři: Předkrm z malé křepelky s tučnými játry a fíkovou rolkou ochutnal i herec Jiří Ptáčník

S Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem jsme navštívili restauraci v Praze na Malé Straně s názvem Café de Paris, kde je šéfkuchařem Ondřej Kynčl. Do tohoto podniku rád chodí i herec Jiří Ptáčník, který poprvé ochutná křepelčí prsíčka a stehýnka s tučnými játry, fíkovou rolkou a omáčkou z granátových jablek.

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutky na talíři: Zadělávaný jehněčí kořínek s kapary ochutnal i herec Václav Vydra

Do restaurace Slowpec v Líšnici u Mníšku pod Brdy nás pozvala majitelka Kateřina Abtová. Naďu Konvalinkovou, Patrika Rozehnala a milovníka koní Václava Vydru naučila jeden polozapomenutý recept… jehněčí kořínek (vnitřnosti) s kapary a omáčkou.

Region – Praha a Střední Čechy: Tady to znám: U rybníka Strž můžete vidět ledňáčka, říká ředitel Památníku Karla Čapka ve Staré Huti Zdeněk Vacek

Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše na Příbramsku býval letním sídlem slavného spisovatele a jeho ženy, herečky Olgy Scheinpflugové. Stojí blízko rybníka, podle kterého se mu říkávalo Strž. Spisovatel dostal empírový dům v roce 1935 jako svatební dar k doživotnímu užívání. Jak v něm trávil čas, jak ho proměnil a jaká díla v něm psal, o tom si Pavel Vítek povídal s ředitelem Čapkova památníku Zdeňkem Vackem.

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutky na talíři: Vepřový bůček s kořením pěti vůní ochutnal herec Miroslav Šimůnek

Recept na typický český bůček s asijským šmrncem nás naučil šéfkuchař Ondřej Soukup z podniku Atelieru Red and Wine v Praze na Smíchově, který je zařazen i do letošního ročníku gastronomického průvodce Michelin. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal si k ochutnání přizvali i herce a prince z pohádky Z pekla štěstí Miroslava Šimůnka.

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutky na talíři: Fazolový krém se slaninou od Pavla Mencla ochutnala i herečka Zuzana Slavíková

S Pochoutkami na talíři jsme zamířili do restaurace s krásným názvem „Kastrol“. Šéfkuchařem je tam Pavel Mencl. Uvařil fazolový krém se slaninou. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal pozvali herečku Zuzanu Slavíkovou.

Region – Praha a Střední Čechy: Doktorská rada: Problémy s obezitou mají základy už v dětství

Obezita je dlouhodobý problém a postihuje stále více lidí a zasahuje do všech věkových kategorií, počínaje dětmi. Základy pro obezitu totiž pokládáme už v dětství. Hlavním důvodem je nezdravý způsob života. Příčinou ale mohou být i dědičné dispozice a onemocnění.

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutky na talíři: Račí krém s opečeným řapíkatým celerem ochutnala zpěvačka Jitka Zelenková

Na račí krém – staročeskou polévku – pozval Naďu Konvalinkovou, Patrika Rozehnala a zpěvačku Jitku Zelenkovou šéfkuchař Jan Horký. Podívali se do svátečního prostředí francouzské restaurace Art Nouveau v Obecním domě v Praze.

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutky na talíři: Račí krém s opečeným řapíkatým celerem ochutnala zpěvačka Jitka Zelenková

Na račí krém – staročeskou polévku – pozval Naďu Konvalinkovou, Patrika Rozehnala a zpěvačku Jitku Zelenkovou šéfkuchař Jan Horký. Podívali se do svátečního prostředí francouzské restaurace Art Nouveau v Obecním domě v Praze.

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutky na talíři: Znojemskou pivní plec s lokšemi ochutnala i herečka Alena Antalová

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal zavítali do hostince U tunelu v Praze-Karlíně. Kuchyni tam šéfuje Petr Chaloupka a naučil nás připravovat znojemskou vepřovou plec na pivu s opékanými lokšemi. Ochutnala i herečka Alena Antalová.

Region – Praha a Střední Čechy: Doktorská rada: Cévní mozkové příhody častěji postihují i mladší ročníky. Prevencí je zdravý životní styl

Mozková mrtvice dříve bývala strašákem spíše starších lidí. Dnes je bohužel běžné, že cévní mozkové příhody postihují ženy i muže už kolem věku 50 let, ale stále častěji i mladší ročníky. V případě náhlé mozkové příhody je zcela zásadní co nejrychlejší lékařská léče. Proto je na místě volat rychlou záchrannou službu při sebemenším podezření. V případě zanedbání mohou být trvalé následky.

Region – Praha a Střední Čechy: Doktorská rada: Při dlouhé jízdě autem můžete ovlivnit svou kondici tím, co jíte. Nejdůležitější je prevence únavy

Jednou z nejoblíbenějších destinací na letní dovolenou je Chorvatsko, kam většina lidí jezdí autem. Jedná se o dlouhou cestu, při které je nutné především myslet na dobrou kondici a svěžest řidiče. To vše můžete ovlivnit sami. Vše začíná tím, že se na cestu dobře připravíte. Myslete na pravidelné zastávky a nachystejte si lehká jídla, ovoce i dostatek tekutin.

Region – Praha a Střední Čechy: Tady to znám: První roky svého života prožila herečka Bára Kodetová v Těptíně. Jeho kouzlu podlehla navždy

Herečka Bára Kodetová říká, že kraj rozkládající se jižně od Prahy je jejím osudem. Narodila se v Těptíně, části obce Kamenice, poblíž Jílového u Prahy. A prožila tam pohádkové dětství. Jako dospělá žila pak dvanáct let v Netvořicích, kde spolu s manželem, houslistou Pavel Šporclem, zrekonstruovali starý mlýn. A dnes je jejím domovem dům v Kubelíkově ulici v Říčanech.

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutky na talíři: Jsou brilantní, chválil Tomáš Klus halušky se zelím. Recept zvládne každý

Do pražského Národního pivovaru dorazil zpěvák Tomáš Klus, aby ochutnal halušky se zelím od šéfkuchaře Pavola Glončáka. Nezůstal jen u typického slovenského jídla. Populární muzikant prozradil, jak si vařil v době sportovní kariéry, proč nejí maso nebo jak si vybírá kytary.

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutky na talíři: Jsou brilantní, chválil Tomáš Klus halušky se zelím. Recept zvládne každý

Do pražského Národního pivovaru dorazil zpěvák Tomáš Klus, aby ochutnal halušky se zelím od šéfkuchaře Pavola Glončáka. Nezůstal jen u typického slovenského jídla. Populární muzikant prozradil, jak si vařil v době sportovní kariéry, proč nejí maso nebo jak si vybírá kytary.

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutkový rok – Poslechněte si: Pochoutkový rok 5. 6. 2021

Soutěžní recept: Zadělávaná slepice Jindřišky Adámkové. Smaltované nádobí vydrží i stovky let. Jak vkládat kynuté těsto dotrouby radí cukrář Josef Maršálek.

Region – Praha a Střední Čechy: Hobby magazín – Dejte letos padlí na okrasných rostlinách stopku. Vsaďte na prevenci

Vloni v létě to možná i u vás na zahradě vypadalo, jako by listy měsíčku lékařského a floxů někdo posypal hladkou moukou. Že by nějaká choroba? Ano, na Slovensku pro ni mají výstižné pojmenování: múčnatka. U nás bílému povlaku na listech říkáme padlí.

Region – Praha a Střední Čechy: Hobby magazín – Dejte letos padlí na okrasných rostlinách stopku. Vsaďte na prevenci

Vloni v létě to možná i u vás na zahradě vypadalo, jako by listy měsíčku lékařského a floxů někdo posypal hladkou moukou. Že by nějaká choroba? Ano, na Slovensku pro ni mají výstižné pojmenování: múčnatka. U nás bílému povlaku na listech říkáme padlí.

Region – Praha a Střední Čechy: Slavné dvojice – Vladimír Kořen a Maroš Kramár: Umíme se hecovat a do zelí si vzájemně nelezeme

Pořad Zázraky přírody se vysílá v televizi už dvanáct let. K úspěchu přispěli i hlavní protagonisté pořadu moderátor Maroš Kramár a vykonavatel pokusů Vladimír Kořen. Ovlivnil pořad jejich vztah k přírodě?

Region – Praha a Střední Čechy: Tady to znám – Křivoklátské lesy jsou nádherné, plné skrytých roklí, říká zpěvák Radek Banga

Radek Banga je zpěvák romského původu, kterého můžete znát pod pseudonymem Gipsy. Na pražském Žižkově prožil nelehké dětství, o kterém píše v právě vydané knížce nazvané Nepošli to dál. A o kterém zpívá i na svém novém albu Věci jinak. Celý život snil o tom, že bude jednou mít svůj vlastní dům uprostřed přírody. A to se mu nakonec i přes náročný životní start podařilo. S manželkou dnes žije v krásné vile z první republiky v malé vesničce u Lán na Kladensku.

Region – Praha a Střední Čechy: Zahrádkářské tipy – Vypěstujte si kaki, exotické ovoce podobné rajským jablíčkům

Kaki neboli tomel je ovoce specifické chuti, něco mezi broskví a melounem s nádechem vanilky. Chtěli byste si ho vypěstovat? Proč ne. Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Region – Praha a Střední Čechy: Hobby magazín – Léto je čas venkovních oprav domu. I kvalitní dřevěná eurookna musíte pravidelně renovovat

Eurookna jsou velmi oblíbená pro svou kvalitu i dlouhou životnost. Ovšem i nekvalitnější typ dřevěných eurooken je nutné pravidelně renovovat. Podle Zbyňka Švagra ze společnosti Truhlářství Švagr s.r.o. je možné vedle nového nátěru okna renovovat i jejich dodatečným opláštěním.

Region – Praha a Střední Čechy: Hobby magazín – Pes žere v přírodě to, co vám rozhodně nevoní? Poradíme, co s tím

Máte psa, který žere v přírodě kdeco, včetně plesnivých kostí, ubrousků či exkrementů?  Hlavně štěňata ráda ochutnávají to, co lidem rozhodně nevoní. Co s tím?

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutkový rok – Poslechněte si: Pochoutkový rok 30. 5. 2021

Dalším soutěžním receptem jsou zapékané švestkové knedlíky Yvony Umlaufové z Hroznětína. Víte, že kondenzované mléko se u nás vyrábí jen na dvou místech? V cukrářské radě Josef Maršálek říká: Zapomeňte na hrníčkové recepty, nefungují.

Region – Praha a Střední Čechy: Hobby magazín – Stromky se dají sázet i v červnu. Skvělou pomůckou je plastová trubka, která poslouží hned dvakrát

Mnozí zahradníci doporučují sadit  stromky na zahradě na jaře, než začne vegetační sezóna  anebo na podzim, to aby mohl stromek na novém místě celou zimu odpočívat a připravovat se na jarní růst. Kdo to zatím nestihl, tak má možnost vysadit stromky i v červnu. 

Region – Praha a Střední Čechy: Zahrádkářské tipy – Sporýš neboli verbena: atraktivní letnička do truhlíku i trvalka do záhonu

Bujně rostou, bohatě kvetou, barev je na výběr nepřeberné množství. A navíc se snadno pěstují. Verbeny si našly cestu do našich truhlíků i zahrad. Nebylo tomu tak vždy, říká Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Region – Praha a Střední Čechy: Hobby magazín – Jak si udělat na zahradě malé moře? Nasypte sůl do bazénu a upravte pH

Zavrhli jste letos dovolenou u moře a kvůli pandemickým opatřením raději zůstanete doma? Pokud máte zahradu, malé moře ve formě nadzemního bazénu vyjde zhruba jako dovolená pro dva, umožní pár temp a koupat se můžete každý den. 

Region – Praha a Střední Čechy: Hobby magazín – Kroužky mají na nohách jen chovné a výstavní slepice. Jde především o věk drůbeže

Po dvorcích vesnických chalup, a určitě i měst pobíhá spousta slepic. Jen některé jsou ale kroužkované. Jsou to ty, o kterých chtějí mít jejich chovatelé přehled a samozřejmě ty, které se objevují na výstavách.

Region – Praha a Střední Čechy: Výlety – K zámečku Větruše v Ústí nad Labem se dostanete z centra města vyhlídkovou lanovkou

Dominanta Ústí nad Labem, výletní zámeček Větruše, byl oblíbeným společenským centrem už v 19. století. Jeho slávu a krásu ale vystřídaly i krušné časy, kdy byl ruinou zralou k demolici. Zámeček byl ale nakonec zachráněn a je opět oblíbeným cílem turistů z blízka i z daleka.

Region – Praha a Střední Čechy: Xaver a host – Jadran Šetlík: Z každého se dá vydolovat charisma. Nechci, aby vznikla fotka na občanku

Umělecký fotograf a portrétista se narodil v italském Terstu. „V Itálii jsem začal kariéru nejmladšího římského paparazzi. Bylo mi 13 a do hledáčku se mi dostala Claudia Cardinale,“ vypráví Jadran Šetlík.

Region – Praha a Střední Čechy: Výlety – Po modré můžete obejít celý Šluknovský výběžek. Modré putování nabízí rozjímání, výhledy i památky

Kolem celého Šluknovského výběžku na samém severu Čech vede modrá turistická značka, a když byste se jí drželi a obešli opravdu celý výběžek, ušli byste asi tak 90 kilometrů. Na tří až čtyřdenní procházce můžete rozjímat u kapliček a kochat se výhledy z rozhleden. 

Region – Praha a Střední Čechy: Pochoutkový rok – Poslechněte si: Pochoutkový rok 23. 5. 2021

Třetím soutěžním receptem je bramborová omáčka Františky Lysoňkové. O zázračných účincích hořké zaječické vody. Jak je to s teplotou surovin do těsta radí Josef Maršálek. Nová kuchařka Pochoutky z chaloupky.

Region – Praha a Střední Čechy: Výlety – Zaniklý Katzelsdorfský zámeček. Opomíjená stavba v Lednicko-valtickém areálu je nový cíl výletníků

Lednicko-valtický areál na jižní Moravě ukrývá na své periferii památku, která není příliš známá, ale přesto stojí za to se k ní vypravit. Téměř zaniklý Katzelsdorfský zámeček měl tu smůlu, že se nacházel v hraničním pásmu železné opony. Naštěstí v novodobé historii vznikl spolek na jeho obnovu.

Region – Praha a Střední Čechy: Výlety – Kamenné řady u Kounova na Rakovnicku přitahují milovníky tajemna i krásné přírody

Máte rádi místa opředená tajemstvím? Pokud ano, pak by se vám určitě líbily kamenné řady u Kounova v přírodním parku Džbán na Rakovnicku ve Středočeském kraji. Na kopci zvaném Rovina tu na ploše 11 hektarů najdete 14 rovnoběžných kamenných řad složených z více než 1 500 kamenů.

Region – Praha a Střední Čechy: Hobby magazín – Nákup štěněte přes inzerát je běžnou praxí, i tak buďte obezřetní

Zájem o štěňata v poslední době stoupá, v důsledku toho zároveň stoupá jejich cena. Kolik jste ochotni za nového člena rodiny zaplatit, je jen na vás. A na vás také je, abyste si ohlídali, že za své peníze dostanete to, co požadujete.

Region – Praha a Střední Čechy: Slavné dvojice – Petra Černocká a Jiří Pracný: Jedeme podle emocí, nevymýšlíme systém, který by fungoval

Role Saxany byla v podání zpěvačky Petry Černocké tak výrazná, že už ji jí nikdo neodpáře. „Samozřejmě, každý mi to připomíná, ale nijak mi to nevadí. Já už tehdy zpívala, bylo mi 19 a pan režisér Vorlíček výborně akcentoval vyzdvihnout tu mladou konzervatoristku, kterou jsem byla.“

Region – Praha a Střední Čechy: Slavné dvojice – Petra Černocká a Jiří Pracný: Jedeme podle emocí, nevymýšlíme systém, který by fungoval

Role Saxany byla v podání zpěvačky Petry Černocké tak výrazná, že už ji jí nikdo neodpáře. „Samozřejmě, každý mi to připomíná, ale nijak mi to nevadí. Já už tehdy zpívala, bylo mi 19 a pan režisér Vorlíček výborně akcentoval vyzdvihnout tu mladou konzervatoristku, kterou jsem byla.“

Region – Praha a Střední Čechy: Výlety – Vrch Brada na Jičínsku nabízí výhled do tří krajin. Do Českého ráje, Podkrkonoší a Polabí

Vrchol kopce Brada, který se nachází pět kilometrů severozápadně od Jičína, působí na příchozí magicky. I díky dominantnímu kříži a sochám svatých. Je to příhodné místo pro zastavení na naučné stezce s výhledem do tří krajin. A také relaxační bod, kde se vnímavý poutník cítí trochu nadpozemsky. K členitému terénu Brad a okolí patří i sport v podobě legendárního Mikulášského běhu.

Region – Praha a Střední Čechy: Výlety – Vrch Brada na Jičínsku nabízí výhled do tří krajin. Do Českého ráje, Podkrkonoší a Polabí

Vrchol kopce Brada, který se nachází pět kilometrů severozápadně od Jičína, působí na příchozí magicky. I díky dominantnímu kříži a sochám svatých. Je to příhodné místo pro zastavení na naučné stezce s výhledem do tří krajin. A také relaxační bod, kde se vnímavý poutník cítí trochu nadpozemsky. K členitému terénu Brad a okolí patří i sport v podobě legendárního Mikulášského běhu.